Віктор Ющенко вирішив не бути дріб'язковим — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Ющенко вирішив не бути дріб'язковим

396
Вчора ввечері в Українському будинку відбулася прес-конференція президента Віктора Ющенко, де він підвів підсумки року, що минає.
Президент відповів на питання журналістів центральних і регіональних ЗМІ, а також інтернет-користувачів. За дві години він встиг прокоментувати не тільки політичні теми, але й розповів, як громадяни України можуть "пропатчить" програмне забезпечення, а також поділився з телеглядачами своїми дитячими спозагами.
Прес-конференція Віктора Ющенко, присвячена підсумкам 2007 року, почалася о 18.00 і за графіком повинна була завершитися через дві години. Втім, у секретаріаті президента (СП) готувалися до того, що заплановані терміни виявляться зірваними. Комерсанту-Україна стала відомо, що СП запросив у телеканалів - "П'ятого каналу", "24" і "Першого національного" – третю годину ефіру для трансляції виступу глави держави перед журналістами.
Особливістю вчорашньої прес-конференції стало те, що поспілкуватися з Ющенко могли не тільки представники ЗМІ. Питання приймалися також через інтернет, де проводилося рейтингове голосування. Традиційно перші місця в рейтингах займають несерйозні питання, за які інтернет-користувачі голосують жартома. Прес-служба президента зважилася задати Віктору Ющенко питання, яке виявилося найпопулярнішим за підсумками інтернет-голосування:
"Як пропатчить KDE2 під FreeBSD?" Очевидно, главу держави заздалегідь проінформували про значення цих слів, але він зробив вигляд, що чує питання вперше. Вдосталь насміявшись, Ющенко порадив "користуватися новим програмним забезпеченням і не морочити собі голову", а якщо хтось дійсно хоче "що-небудь пропатчить", те їм варто звернутися по допомогу до "програмістів секретаріату президента".
У холі Українського будинку, де була організована знімальна площадка крім журналістів перебували чиновники, у тому числі глава СП Віктор Балога та секретар РНБО Раїса Богатирьова. Друге питання, задане президенту, стосувався призначення Богатирьовій. "Незабаром відбудеться новий з'їзд у Сіверодонецьку. Богатирьова знову буде у ньому брати участь?" - запитала журналістка.
Раїса Богатирьова отут є присутньою, вона вам краще відповість на це питання, - сказав Віктор Ющенко. Але через кілька хвилин, розповівши про україно-російські взаємини, президент вирішив повернутися до теми призначення секретаря Ради безпеки.
Я переконаний, що Сіверодонецьк не повториться. Ми вже це пройшли, люди стали іншими. А якщо говорити про Раїсу Василівні, то вона, на мій погляд, з тих людей, хто вилікувався від хвороби регіоналізму, - заявив він.
Незабаром Віктору Ющенко довелося повернутися до теми його взаємин з деякими представниками опозиції. Було зачитане питання з інтернету про те, на яких підставах президент підписав укази про вручення державних нагород екс-генпрокурору Михайлу Потебенько та одному з лідерів Партії регіонів Борису Колесникову. Ющенко зосередився на нагородженні Колесникова, що стало найбільш резонансним. Нагадаємо, 28 листопада 2004 року в Сіверодонецьку відбувся з'їзд депутатів всіх рівнів, на якому Колесников закликав вирішити питання про створення "української Південно-Східної держави".
Ця людина вже не має хвороби федералізації, яка була кілька років тому, - спробував виправдатися президент. - Крім того, я вважаю за потрібне стимулювати процеси, які відбуваються в різних політичних таборах. Хоча, можливо, нам треба подумати про вдосконалення процесу нагородження. Я так вважаю і повернуся до цього питання. Через півтори годин після початку прес-конференції в Український будинок увійшли прем'єр-міністр Юлія Тимошенко, спікер Арсеній Яценюк і близько десяти членів уряду.
У той момент, коли вони займали місця в залі, пролунало чергове питання, задане інтернет-користувачами. Вони цікавилися, чи дійсно президент одержав від Тимошенко гарантії її неучасті в президентських виборах і чи дійсно Ющенко бачить своїм спадкоємцем Яценюка. Прем'єр-міністр відреагувала на питання стримано, а спікер голосно, не соромлячись камер, розсміявся.
Ну що, я вже йду? - жартома запитав він президента. Віктор Ющенко жестом зупинив Арсенія Яценюка і цілком прогнозовано заявив телеглядачам, що не хоче говорити про майбутнього президента і вважає "принизливим" подібне формулювання питання.
Більшість відповідей президента не містили сенсацій. Він знову заявив, що сподівається на вступ до СОТ в лютому 2008 року, розповів про важливість введення енергозберігаючих технологій, які дозволять впоратися зі збільшенням ціни на газ, і про необхідність досягнення стабільних макроекономічних показників у майбутньому бюджетному році.
Запам'яталася відповідь на одне з останніх питань, що стосувався новорічних спогадів президента. Віктор Ющенко розповів, що був звичайною дитиною, грав звичайними іграшками, і раптом згадав, як після колядування його кривдив старший брат Петро.
Він мені говорив: давай ділитися по-чесному. Тобі всі золоті монетки, а мені - всі срібні. А тоді білими монетами були 10, 15, 20 копійок і півкарбованця. От цю несправедливість я пам'ятаю дотепер, - зізнався президент.
Як відомо, з 1996 року, коли Ющенко працював главою НБУ і була введена в обіг гривня, копійки жовтого кольору стали мати більше достоїнство, ніж білі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас