Експерт: У 2007 році вартість житла на первинному ринку виросла на 20% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: У 2007 році вартість житла на первинному ринку виросла на 20%

Нерухомість
147
В 2007 році вартість житла на вторинному ринку Києва виросла на 16%, на первинному ринку - на 20%. Про це повідомив генеральний директор консалтингової компанії "Українська торговельна гільдія" Вадим Непосєдов.
За його словами, 2007 рік став рекордним з погляду збільшення цін - він був мінімальний за останні п'ять років. Таке зростання цін експерт пояснює, у першу чергу, тим, що вартість нерухомості в попередні роки росла значно вищими темпами, ніж доходи населення, у результаті чого обсяг попиту знизився.
За даними гендиректора "УТГ", протягом серпня-вересня ринок практично завмер, причому якщо на первинному ринку будівельним компаніям вдавалося продавати 2-5 квартир протягом місяця, то на вторинному ринку обсяг угод наблизився до нуля.
З кінця жовтня на ринку житла спостерігалося деяке пожвавлення, а в листопаді деякі будівельні компанії підняли ціни на 3-5%. У той же час, ближче до Новорічних свят практично всі забудовники оголосили знижки від 5% до 15%.
Непосєдов відзначив, що збільшення вартості житлової нерухомості економ-класу спостерігалося тільки на початку і наприкінці року. У середньому за поточний рік житло економ-класу подорожчало на 15%. При цьому з липня по жовтень ціна залишалася практично на одному рівні.
Експерт вважає, що житло преміум-класу в столиці недооцінене, і в 2008 році на елітне житло очікується максимальне збільшення цін - 23-25%.
"У підсумку падіння, що очікувалося, цін незважаючи на активну піар-компанію, розгорнуту в пресі, цього року не відбулося - дефіцит житла на ринку величезний і протриває, як мінімум, до 2010-2012 років", - прогнозує Непосєдов.
Як відзначив гендиректор компанії, початкові прогнози про підвищення вартості житла в столиці на 15% можуть не виправдатися у зв'язку з наміром київської влади підвищити відрахування на створення соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури міста більш ніж у три рази.
На думку Непосєдова, це рішення може привести до того, що вартість нерухомості в столиці в наступному році виросте на 20-23%. Якщо ж рішення не буде прийнято, то збільшення цін складе 15%.
За даними "УТГ", на сьогоднішній день на первинному ринку столиці середня вартість житла економ-класу становить 2020 дол. за кв. м, бізнес-класу - 2850 дол. за кв. м, преміум-класу - 7300 дол. за кв. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас