Ціна на газ для Молдавії в І кв. 2008 може скласти 191, 25 дол. за 1 тис. куб. м. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціна на газ для Молдавії в І кв. 2008 може скласти 191, 25 дол. за 1 тис. куб. м.

Енергетика
71
Ціна на газ для Молдавії в першому кварталі 2008 року може скласти $191,25 за 1 тис. кубометрів замість нинішніх $170, повідомили в правлінні молдавсько-російського АТ "Молдовагаз".
Представник компанії відзначив, що документи про нову ціну у вівторок підписав у Москві генеральний директор "Молдовагаза" Геннадій Абашкін. Тим часом, ця ціна не є остаточною, оскільки немає підсумків торгів газом за грудень у Європейському союзі.
"Остаточна ціна буде названа до кінця другої декади січня 2008 року. Молдавія буде платити за спожитий газ 75% від середньоєвропейської ціни на газ", - сказав він.
Представник компанії нагадав, що відповідно до довгострокової угоди між "Газпромом" і "Молдовагазом" до 2011 року Молдавія буде щокварталу переглядати ціни убік збільшення тарифу, поки він не досягне рівня середньоєвропейських цін на газ.
Як повідомлялося, минулого тижня президент невизнаної республіки Придністров’я Ігор Смірнов зустрічався в Тирасполі із заступником начальника управління ВАТ "Газпром" Анатолієм Подмишальським. Сторони обговорили питання постачання газу і його оплати, а також майбутню реорганізацію "Молдовагазу".
Як повідомлялося з посиланням на прес-службу президента Придністров’я, І.Смірнов пообіцяв сприяти переведенню боргу Придністров’я за газ у розряд державного, після чого буде зроблена оцінка майна, і в "Газпрому" з'явиться можливість викупити частку Придністров’я в АТ "Молдовагаз".
І.Смірнов у четвер на прес-конференції відзначив, що, незважаючи на взяті невизнаною республікою зобов'язання перед "Газпромом" до 2012 року довести тарифи на газ до європейського рівня, різкого стрибка цін з початком наступного року не буде.
"Ми складемо графік, як це можна зробити, щоб підвищення тарифів пройшло якомога безболісніше для населення. Ми як і раніше закуповуємо газ у Росії по $170 за 1 тис. кубометр. Що ж стосується нашого боргу, то він в основному через те, що ми відпускаємо газ підприємствам з російським капіталом нижче від його собівартості. Наприклад, Молдавській ГРЕС ми продаємо газ за ціною у два рази нижчою від собівартості ($80 за 1 тис. кубометрів - прим. ІФ)", - підкреслив І.Смірнов.
Він також відзначив, що в цей час "в "Газпрому" є деякі напрацювання у газовому питанні", які уважно будуть розглянуті придністровською стороною.
Молдавсько-російське АТ "Молдовагаз" створене в 1999 році. Статутний капітал підприємства - 1,33 млрд лей. 50% плюс одна акція належить "Газпрому", 35,33% - уряду Молдавії, 13,44% комітету з управлінню майном Придністров’я, інші - приватним акціонерам.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас