Прості шахраї, які шокували економіку США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прості шахраї, які шокували економіку США

Кредит&Депозит
1568
Хвиля вилучень нерухомості за борги, що захльостує Америку, свідчить про те, як легко було в останні роки одержувати іпотечні кредити.
Судячи із шахрайської схеми, що федеральні прокурори США розкрили в Атланті, обдурити іпотечних кредиторів теж було легко. Злочинці одержали в Bear Stearns Cos. Іпотечні позики на загальну суму 6,8 млн. доларів. У їхнє число входила позика в розмірі 1,8 млн. доларів, видана жителеві Нью-Йорка Калвіну Райту, що повідомив іпотечному банку, що вони з дружиною є керівниками маркетингової фірми і заробляють більше 50 тисяч доларів на місяць. Райт представив у банк довідку про наявність активів на суму 3 млн. доларів.
Насправді Райт був телефонним техніком, що заробляє 105 тисяч доларів на рік, а загальна вартість його активів становила 35 тисяч доларів. А його дружина була домогосподаркою. Особняк, облямований пальмами, що вони купили на 1,8 млн. доларів, отримані в Bear Stearns, недавно був проданий за борги за 1,1 млн. доларів. А кредитор, Bear Stearns, наприкінці грудня, уперше за 84 роки свого існування, показав квартальні збитки, тому що йому довелося списати іпотечні активи на суму 1,9 млрд доларів.
Шахрайство багато в чому пояснює, чому дефолти по іпотечних позиках і вилучення нерухомості за борги лихоманять фінансові установи, Wall Street та американську економіку в цілому.
За даними Федерального бюро розслідування (ФБР), які наводить газета Wall Street Journal, це відомство збільшило число агентів та аналітиків, що розслідують іпотечні махінації до 28% штатних співробітників. В 2003 році їхня частка становила 7%. Кількість активних справ, пов'язаних з іпотечним шахрайством, які веде ФБР, цього року склала 1210 у порівнянні з 436 в 2003 році. У деяких районах США половина вилучень нерухомості пов'язана із шахрайством. Кількість звітів про підозрілу діяльність (Suspicious Activity Reports), які кредитні установи повинні подавати у відділ з розслідування фінансових злочинів міністерства фінансів США, з 2000 по 2006 рік виросла майже на 700%.
В 2006 році збитки від шахрайства склали 4,5 млрд доларів, тобто виросли на 100% у порівнянні з попереднім роком, повідомив Wall Street Journal Артур Прістон, президент компанії Prieston Group, що страхує кредиторів від іпотечних махінацій і проводить відповідне навчання. "Ми створили культуру, у якій велика кількість людей знає, як вигідно використати систему", - сказав Прістон газеті.
Втім, і сама система не бездоганна. Поступове перетворення іпотечних позик у фінансові інструменти зробило організацію кредитів зоною конкуренції. Обережність поступилася місцем погоні за швидкістю та обсягом. Емітенти почали знижувати бар'єри для видачі кредиту, ввівши, наприклад, позики на підставі заявленого доходу, для одержання яких не було потрібно доводити наявність і розмір доходів. За оцінками фахівців, майже в 60% випадків заявлені доходи були завищені більш ніж на 50%.
В останні роки не потрібно бути світлою головою, щоб вкрасти в іпотечних кредиторів цілі статки. Автором схеми, організованої в Атланті, був 23-річний недоучений студент Грегорі Джером Уінгз. У число його спільників входили молодий власник нічного клубу і режисер підпільного документального фільму Crackheads Gone Wild, що застерігає від наркотичної залежності.
Схема була досить проста: зловмисники знаходили людей з гарною кредитною історією, готових подати заявку на гігантську позику, найчастіше - на основі заявленого доходу. Потім знаходили агента, готового представити свідомо помилкову інформацію, і оцінювачів, що підтверджували завищену вартість будинків. Це дозволяло злочинцям класти в кишеню різницю.
Простоту схеми ілюструє історія телефонного техніка Райта, що видав себе за високооплачуваного керівника. У схему його залучив знайомий з Атланти. За допомогою керівників злочинного угруповання він перевів сотні тисяч доларів з позики розміром 1,8 млн., отриманої в Bear Stearns, на себе та інших учасників схеми.
Не минуло і тижня, як Райт одержав ще одну іпотечну позику розміром 1,9 млн. доларів на покупку особняка поблизу Атланти. Кредит цього разу надав BankFirst, підрозділ банку з Міннеаполіса Marshall BankFirst Corp. І ця позика принесла чималі бариші Райту, Уінгзу та іншим учасникам схеми.
Першими звернули увагу на схему жителі одного із передмість Атланти. Підозри в них виникли, коли нові будинки по сусідству продавалися за міфічними цінами, а потім залишалися порожніми. Коли та сама людина купила кілька таких будинків, жителі довели це до відома влади. Один з домовласників, що допоміг викрити цю та інші схеми, тепер ходить із зарядженим пістолетом. "Це серйозна справа, - цитує його слова Wall Street Journal. - Ми саджаємо людей у в'язницю на багато років".
Зараз учасники схеми визнали себе винними за низкою звинувачень, включаючи банківські махінації, і чекають вироків.
Шахрайства з іпотекою завдають шкоди цілим районам. Посередник Дерік Дакуорт заявив газеті New York Times, що приблизно 40% будинків у його районі спорожніли в результаті махінацій. Інші жителі не можуть продати свої будинки через порожні будинки по сусідству і погану репутацію району.
Зараз в Америці розгортаються дебати про те, як вийшло, що самодіяльне угруповання обманом виманило в провідних фінансових установ мільйони доларів.
Прокурори називають схему складною, тому що в ній використовувалися підроблені і фальсифіковані документи.
Кредитори із цим згодні. В офіційній заяві Bear Stearns говориться, що учасникам схеми вдалося обійти заходи щодо запобігання шахрайства, тому що вони надавали помилкову інформацію на кожному етапі оформлення позики.
Однак адвокати учасників схеми говорять, що вона б не була ефективною, якби не прагнення кредиторів обігнати конкурентів і дати побільше кредитів.
Так чи інакше, кількість махінацій з іпотекою, схоже, множиться, і американські правоохоронні органи не встигають збільшувати число людей, які розслідують ці справи і переслідують злочинців.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас