Володимир Стельмах готується до найгіршого — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Володимир Стельмах готується до найгіршого

Валюта
2596
Глава Нацбанку (НБУ) Володимир Стельмах учора заявив, що якщо бюджет на 2008 рік буде прийнятий у нинішній редакції, інфляція в наступному році досягне 15%.
Такий песимізм у НБУ пояснюють великим дефіцитом бюджету, зростанням доходів населення і зниженням темпів зростання виробництва. У Кабміні сподіваються втримати інфляцію до 10% і мають намір розробити для цього разом із НБУ черговий пакет антиінфляційних заходів. На думку економістів, для зниження інфляції необхідно заново переписати бюджет.
Учора на засіданні Кабінету міністрів Володимир Стельмах виступив із критикою зміненого урядом Юлії Тимошенко проекту бюджету-2008, що не дозволяє знизити інфляцію до закладених у ньому 9,6%. "Зараз можу сказати, що інфляція (в 2007 році) буде 15,5-16%, - сказав глава НБУ. - І ми не бачимо факторів, що показують, що вона буде знижуватися. У нас такі розрахунки: приблизно 14,8% на наступний рік".
Песимістичні прогнози в НБУ пояснюють тим, що в бюджеті закладений дефіцит, що перевищує 2% від внутрішнього валового продукту (ВВП) - більше 18 млрд грн, - а також очікуваним зниженням темпів зростання виробництва з нинішніх 10,2% і подальшим різким збільшенням соціальних виплат (див. матеріал на цій же сторінці), через які інфляція тільки прискориться.
"З таким дефіцитом бюджету, що фіксується вже чотири роки, а головне, з державними витратами, що знову збільшилися, у тому числі збільшенням їхньої соціалізації, в інфляції немає шансів увійти в коридор, вимірюваний однозначним числом. Для цього бюджет повинен мати дефіцит менше 1% або бути бездефіцитним, - заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький. - Єдиний надійний прогноз, закладений у бюджет, - це номінальне зростання ВВП, що наблизиться до трильйона гривень. Але цей показник буде виконаний не стільки за рахунок зростання ВВП, скільки за рахунок збільшення дефлятора - збільшення цін".
Відзначимо, що Національний банк уперше привселюдно заявляє про розбіжності в прогнозах інфляції з даними уряду - рада Нацбанку в проекті Основ грошово-кредитної політики на 2008 рік заклала саме урядовий прогноз - 9,6%. Дотепер представники НБУ лише після прийняття бюджету констатували "розбіжності в прогнозах" з урядом. "Коли наш прогноз відрізняється на 1-2%, це одна справа. А коли настільки істотна різниця, то ми мовчати не можемо", - сказав перший заступник голови НБУ Анатолій Шаповалов.
У Кабміні сподіваються переконати Нацбанк. "Уряд зробить все, щоб у наступному році інфляція була однозначною - до 10%, - запевнив міністр фінансів Віктор Пинзеник. - Адже інфляція - це не стихійне лихо, її можна тримати в рамках, і уряд разом з Нацбанком буде цим займатися". Нагадаємо, уряд Віктора Януковича із середини літа 2007 року вживав різні антиінфляційні заходи, які не дали результату - у вересні-листопаді інфляція досягала 2,2-2,9% щомісяця. А в листопаді НБУ вжив заходів з вилучення гривневої маси з обігу. Економісти сумніваються, що уряду вдасться втримати інфляцію на рівні меншому 10%. "Цього року був створений інфляційний потенціал, що наростає, і навіть за найоптимістичнішим сценарієм не можна говорити про інфляцію менше 9-10%", - упевнений аналітик ІК Dragon Capital Віталій Ваврищук. Нагадаємо, агентство S&P очікує в 2008 році інфляцію на рівні 16%.
За словами Ваврищука, основні фактори, що вплинули на зростання інфляції в 2007 році - проблеми на сільськогосподарському ринку і незлагоджена політика уряду і НБУ. "Ми бачимо, що частка монетарного фактору в інфляції збільшується і досягла 20-25%, - говорить Віталій Ваврищук. - А сьогодні і в Віктора Пинзеника, і у Володимира Стельмаха різні погляди на боротьбу зі зростанням інфляції. Тут необхідна політична воля президента, щоб НБУ сприяв Кабміну".
З метою консолідувати зусилля валютних органів президент Віктор Ющенко вчора назвав главу Нацбанку Володимира Стельмаха, міністра фінансів Віктора Пинзеника і міністра економіки Богдана Данилишина "святою трійцею", доручивши їм розробити комплекс антиінфляційних заходів. Експерти сумніваються в ефективності такого кроку, вважаючи, що для зменшення інфляції уряду прийдеться переписати бюджет. "Цей бюджет не містить антиінфляційних акцентів, і в січні-лютому необхідно буде провести його глибоку корекцію, - прогнозує Валерій Литвицький. - Потрібно, щоб соціальні ініціативи президента були надійно підкріплені відповідними ініціативами уряду з модернізації економіки, тоді можна буде говорити про зниження інфляції".
Збільшення цін в Україні в 2001-2005 роках, %
Джерело: Держкомстат
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас