Плануємо бюджет в очікуванні дитини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плануємо бюджет в очікуванні дитини

Валюта
3736
Люди діляться на дві категорії: одні вважають, що фінансове становище завжди буде недостатньо стабільним для того, щоб народжувати дитину, тому не дуже замислюються над підготовкою матеріальної бази до цієї події.
"Буде день, буде їжа", - вважають вони.
Інші, навпаки, постійно відкладають поповнення сімейства на "потім", під приводом фінансової неспроможності ("от, виплатимо кредит" або "от, чоловік одержить нову посаду"), а потім раптом розуміють, що час безповоротно минає, і... діють за першим варіантом. Насправді добре - золота середина: адже цілком достатньо грамотно розрахувати майбутні витрати, після чого співвіднести їх з існуючими і майбутніми джерелами доходів, щоб забезпечити сім'ї гідне життя в цей відповідальний період.
Зводимо баланс
Кризовий для бюджету період може становити від 8 до 38 місяців (два останніх місяці вагітності + 6-36 місяців декретної відпустки з догляду за дитиною). У цей час сім'я втрачає одне із джерел прибутку - зарплати молодої мами, якщо до декретної відпустки вона працювала. Звичайно, компанія-роботодавець зобов'язана виплачувати декретні, але, з огляду на "конвертну систему" виплати зарплати в Україні, розраховувати на якусь пристойну суму навряд чи доводиться.
З іншого боку, у цей період значно зростають витрати. Пологи, коляска, ліжечко, дитяче харчування, памперси - все це коштує дуже недешево. І головне, для молодих батьків ці статті витрат незвичні, тому виявляються дуже болісними. Сильно зростають витрати на медичне обслуговування і продукти харчування, адже мамі і дитині, як правило, необхідно дотримуватись певної дієти хоча б перші кілька місяців. Нікуди не зникають і колишні обов'язкові для "бездітного періоду" статті витрат - комунальні платежі, виплати по довгострокових кредитах (авто або іпотека), орендна плата (якщо пара живе в орендованій квартирі), витрати на бензин (якщо є машина) тощо.
Найскладніше в цій ситуації - зрівняти зрослі витрати і дохід, що скоротився, тому першим кроком до планування вагітності повинен стати складений у письмовій або електронній формі сімейний бюджет зі стовпчиками "Витрати" і "Доходи". Насправді ми часто навіть не підозрюємо, яка кількість грошей безконтрольно просочується крізь пальці!
Затягуємо пасок
Щоб вирівняти видаткову і дохідну частини, у першу чергу прийдеться скоротити витрати, до яких пара звикла до народження дитини. "Захищені" витрати - комунальні платежі, обов'язкові виплати по кредитах, витрати на проїзд - скоротити, природно, не вдасться. А от витрати на оновлення гардеробу і розваги (подорожі, ресторани, кіно, хобі) тимчасово урізаються самі собою, причому не стільки через нестачу грошей, скільки через зміну життєвих пріоритетів.
Крім уже існуючих статей, з якими все більш-менш зрозуміло, з'являються і нові. Їх теж варто взяти під контроль. Найбільш непередбачуваною статтею є медичне обслуговування. Адже неможливо спрогнозувати, як пройдуть пологи - легко чи з ускладненнями, які знадобляться препарати і медикаменти.
"Я страшенно боюся "радянської" медицини, тому рішення було прийняте однозначне - народжуємо тільки в комерційній клініці. Ми розглядали різні варіанти, зупинилися на страховці. Є програми "Вагітність і пологи", нам це сподобалося тим, що один раз оплачуєш поліс і все, надалі все покривається страховкою", - розповіла "Деньгам" майбутня мама Марина Кожунець.
Програми страхування "Вагітність і пологи" пропонують кілька страхових компаній (СК "Провідна", "АСКА", "ПЗУ-Україна" і деякі інші). Коштує страховка недешево - близько $1000-2000, але, як справедливо відмітила Марина, витрати на медичне обслуговування обмежуються цією сумою.
Власне, програми страхування доступні різні. У мінімальну програму входять спостереження і супровід вагітності, пологи (незалежно від складності) і кілька післяпологових днів. Більш складні поліси покривають ще і перший рік життя дитини. Страховку майбутня мама купує в період вагітності, а не до, тому що поліс захищає не від настання такої, а від можливих ускладнень. Ще один спосіб спланувати медичні витрати - купити пакет з обслуговування вагітності в приватній клініці. Залежно від розцінок клініки і сервісного наповнення програми, обслуговування в приватній медустанові буде коштувати від $1000 до $5000. Однак такі пакети, як правило, включають менший перелік послуг, ніж страховка. Приміром, найпростіший пакет ($1000) включає тільки пологи, причому, якщо раптом буде потрібний кесаревий розтин, прийдеться доплатити.
Проте, якщо гарненько вивчити пропозиції різних клінік, цілком можна знайти відповідну. У будь-якому разі, краще один раз сплатити за рахунком велику суму, ніж розпихати по $10 у кишеню кожній акушерці і медсестрі лише для того, щоб вони зволіли виконати свої професійні обов'язки - виявити увагу до пацієнтки.
У пошуках доходів
В ідеалі до настільки знаменної події, як народження дитини, варто готуватися заздалегідь. І чим раніше почати підготовку, тим краще. Найпростіший спосіб полегшити навантаження на бюджет у період появи маляти - завчасно відкрити накопичувальний депозит у банку.
Якщо відкладати $200 щомісяця - цілком посильну для двох людей суму, то за два роки реально одержати $6000 з урахуванням процентного доходу (див. таблицю). Цього буде досить для оплати медичного супроводу вагітності і пологів, а також для покупки базового комплекту необхідних речей для маляти (коляска, ліжечко, ванночка і так далі) Якщо витрачати "дитячий" капітал ощадливо, залишиться і на перші кілька місяців життя немовляти. Якщо вагітність незапланована, тоді пошуки додаткових джерел фінансування - непроста справа, адже часу для накопичення грошей залишається зовсім мало. Але навіть за шість місяців реально як мінімум назбирати на пологи в гарному пологовому будинку - основну статтю витрат цього періоду. Якщо щомісяця відкладати $200-300, у підсумку можна одержати від $1200 до $2000.
"Перша вагітність була для нас сюрпризом. Ми тільки одружилися і збиралися пожити для себе, жили від зарплати до зарплати, а тут така новина! Щоб якось викрутитися, переїхали жити до батьків, а свою квартиру здали за $400. Цього вистачало, щоб відшкодувати втрату моєї зарплати", - говорить мама двох дітей Людмила Кривонос.
Звичайно, такий варіант підходить далеко не всім. Але якщо є що здавати, а здача квартири не приносить молодим батькам дискомфорту, то такий шлях цілком прийнятний. "Ще один плюс переїзду до батьків - допомога мами, адже в мене тоді не було ніякого досвіду догляду за дитиною", - відзначає Людмила.
Кредитна історія
У схожу ситуацію потрапила молода пара Катерина та Олексій Хмелеві, щоправда, переїжджати їм було ні до кого. Щоб оплатити дружині якісний медичний супровід вагітності і пологів, Олексій оформив споживчий кредит у розмірі $3000 на три роки. "Вийняти із щомісячного бюджету $100 на погашення цього кредиту мені здалося цілком реально, а от відразу відшукати $2000-3000 якось не вийшло", - говорить Олексій.
Цільовий кредит на народження дитини поки пропонує тільки один банк - "Надра". В інших ж можна оформити просто беззаставний споживчий кредит (див. рейтинг кредитів у журналі "Деньги", №33 від 23 серпня 2007 р., доступно на www.kredit.dengi-ua.com). Відмітимо, що такий спосіб виходу із ситуації дуже ризикований. Адже щомісяця і без того збіднілий бюджет прийдеться урізати ще на $100-150. "Улазити" у такий кредит варто тільки в крайньому випадку і винятково за відсутності зобов'язань по інших позиках, приміром, на машину або квартиру. У протилежному випадку сім'я ризикує загрузнути в боргах, адже прострочення по банківському кредиту жорстко карається штрафними санкціями.
До речі, якщо вагітність планова, бажано до пологів розрахуватися із уже існуючими кредитами. Це дасть майбутнім батькам можливість для фінансового маневру. Адже як мінімум над ними не буде дамокловим мечем висіти борг перед банком.
Але поспішати розрахуватися із кредитами треба тільки в додекретний період, поки дозволяють колишні доходи і не давлять нові витрати. З моменту виходу майбутньої мами в декрет на виплату кредиту краще направляти лише необхідну в цьому місяці суму. Кошти, спрямовані на дострокове погашення, можуть знадобитися на поточні потреби!
Держава платить!?
У турботі про демографічну ситуацію наша держава з 2004 року ввела податкові пільги для батьків, але лише для тих, кому для зачаття дитини довелося вдатися до медичної допомоги. Мова йде про податковий кредит, тобто про повернення прибуткового податку, внесеного при оплаті послуги штучного запліднення, якщо майбутні батьки проходили процедуру в клініці на території України. Вартість послуги включається в податковий кредит повністю і, безумовно, незалежно від того, чи перебуває платниця податку в шлюбі із донором чи ні. Повернути вдасться 15% витрачених коштів.
Оформити податковий кредит може не тільки майбутня мати, але і будь-хто з батьків, для цього необхідно звернутися в податкову інспекцію, до якої прикріплений платник або платниця. Краще оформлювати його на того з батьків, у кого вища офіційна заробітна плата, тому що сума нарахованого податкового кредиту не може перевищувати суму загального оподатковуваного доходу платника.
А от одержати податковий кредит на суму, віддану за медичну страховку, поки не можна: законодавець обклав відповідну норму закону ідіотськими умовами - діяти вона почне після введення в Україні обов'язкового медстрахування. Хоча яке відношення ще одного податку (яким є внесок у Фонд обов'язкового медстрахування) до податку прибуткового, виразно ніхто пояснити не може.
"Державна підтримка"
Одноразова державна допомога при народженні дитини на даний момент становить 8500 грн. При цьому 3400 грн. повинні виплачуватися відразу (на практиці - протягом двох місяців), а інше - рівними частинами протягом 12 місяців, тобто по 425 грн. щомісяця. Як правило, ці суми видаються не грішми, а памперсами, дитячим харчуванням або іншими необхідними для дитини речами. Підставою для виплати одноразової допомоги є заява, паспорт, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера одного з батьків, копія свідоцтва про народження дитини і довідка з органів РАЦСу, де дитина була зареєстрована.
Що було, коли маляти ще не було
Сімейний бюджет (щомісячний) до народження дитини (за два роки "до")
Що стало, коли маля тільки з'явилося
Сімейний бюджет (щомісячний) після народження дитини до виходу з декрету (перший рік життя)
* - Депозит $6000 мінус витрати на пологи - $2000 і на необхідний мінімальний набір для дитини (коляска, ліжечко, ванночка) - $1000. Залишок - $3000, щомісяця - по $250 (на 12 місяців).
Що стало, коли маля трохи підросло
Сімейний бюджет (щомісячний) після виходу з декрету (після першого року життя)
* - Молодий батько вмовляє босів дати йому більш відповідальну посаду і більшу зарплату.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас