Джим Роджерс вважає, що настало століття Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Джим Роджерс вважає, що настало століття Китаю

Фондовий ринок
584
"Це століття Китаю, - знову повторив Джим Роджерс в інтерв'ю журналу Fortune, - настав їхній час задавати тон".
Колишній партнер Джорджа Сороса, якому виповнилося 65 років, настільки впевнений у перспективах КНР, що вирішив продати свій будинок та оселитися в Сінгапурі. Це, звичайно, не Китай, однак набагато ближче до місця основних подій.
Подібний варіант переїзду Роджерс розглядав, принаймні, з 2004 року. Китай він не вибрав, тому що екологічна обстановка в ньому і, зокрема, рівень забруднення повітря, залишають бажати кращого. Про Сінгапур він озивається вкрай добре: "Це місце вражає уяву. Там найкраща система освіти, найкраща система охорони здоров'я".
А його нову книгу "Бики в Китаї: прибуткове інвестування на найдивнішому ринку у світі" можна розглядати як посібник для інвесторів, зацікавлених у Східній Азії.
У цій книзі Роджерс кілька разів звертає увагу на те, що інвестори повинні проявляти обережність, тому що на китайському фондовому ринку може формуватися "бульбашка". Однак Роджерс одночасно із цим дає зрозуміти, що Китай - це країна великих можливостей і значних змін. Таким чином, його книга призначена для того, щоб простою мовою розповісти про те, що відбувається у Китаї і дати простір для міркувань про можливості. Він відразу попереджає, що це не список акцій, які рекомендують для покупки. Роджерс сам не поділяє думку про те, що на китайському фондовому ринку сформувалася "бульбашка". Але навіть якщо вона лусне - це не буде означати кінець китайської історії. Китай продовжить розвиватися.
До речі, екологічні проблеми в Китаї, а точніше кажучи, способи їх вирішення допоможуть комусь заробити статки. У книзі Роджерс згадує назви компаній, які намагаються запропонувати свої вирішення цих проблем.
Основною причиною бурхливого зростання китайського ринку Роджерс вважає надлишкову ліквідність. Заходи щодо розвитку економіки країни виявилися досить успішними, однак при цьому юань не став конвертованим. Кошти направляються на внутрішній фондовий ринок, а також на внутрішні ринки сировини і нерухомості.
Сам Роджерс тримає у своєму портфелі валюти, товари, об'єкти нерухомості, акції. Він не купує інструменти, що відслідковують індекси.
Що стосується акцій, він давно не купував нові, однак на даний момент здійснив би покупки не в континентальному Китаї, а в Гонконгу, Сінгапурі, Лондоні або Нью-Йорку, де вони дешевші. По акціях компаній американського фінансового сектора в нього відкриті короткі позиції, тому що він вважає, що саме в цій сфері сформувалися найбільші дисбаланси за останні 30 років.
З товарів він як і раніше вважає цікавим інвестування в цукор і бавовну. Через дорогу нафту частина виробництв переключається на використання саме цих товарів, у таких галузях як біопаливо і виробництво синтетичних волокон. У цілому Роджерс вважає перспективними ринки сільськогосподарських товарів. Всі ринки товарів будуть рости, на його думку, хоча, природно, вони не зможуть уникнути корекцій, таких, наприклад, як та, що відбувається на даний момент на ринку нікелю. Однак на інтервалі декількох років зростання продовжиться. Навіть у часи Великої Депресії товари подешевіли менше і швидше стали підвищуватися в ціні, ніж акції, тому що попит на них перевищував пропозицію. Аналогічна ситуація склалася і після терактів 11 вересня 2001 року. І дефіцит сировини не припиниться в найближчі роки, тому що на розробку нових родовищ, освоєння нових територій потрібні роки або навіть десятиліття.
Що стосується американської економіки, Роджерс вважає, що вона перебуває в стані рецесії. Він ґрунтується на наступних фактах: автомобільна промисловість близька до занепаду, так само як і частина фінансового сектора. Тим часом, він не схвалює дії Федеральної резервної системи щодо зниження ставки по федеральних фондах. Інфляція зберігається на високому рівні, долар слабшає. Подібний крок може розглядатися як правильний компаніями Уолл-стріт або деякими людьми, яким це рішення ФРС допомогло вирішити свої проблеми. Однак для Америки в цілому це погано. Через слабість долара імпортовані товари подорожчають, що може підштовхнути й американські компанії до підвищення цін. Ціни на все виростуть.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас