Біржі перетягують на себе повноваження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Біржі перетягують на себе повноваження

Фондовий ринок
238
Як стало відомо, фондові майданчики, що забезпечують торги за принципом поставки проти платежу (DVP), зможуть реєструвати звіти про первинні розміщення акцій та облігацій замість ДКЦПФР. Із введенням цієї норми час реєстрації звітів про випуски цінних паперів скоротиться із одного-двох місяців до двох-трьох днів, що активізує вторинний ринок цінних паперів і дозволить проводити в Україні повноцінні IPO, упевнені експерти.
Директор департаменту корпоративних відносин Держкомісії з цінних паперів і фондового ринку (ДКЦПФР) Олексій Петрашко повідомив, що комісія підтримала ініціативу асоціації "Регіональний фондовий союз" (засновник ТІС "Перспектива") і вирішила спростити процедуру реєстрації звітів про первинне розміщення цінних паперів (акцій та облігацій) на майданчиках організаторів торгів. "Зараз емітент або андеррайтер ретельним чином збирає кожен договір, кожну платіжку і розпорядження від депозитарію про поставку паперів, щоб комісія була впевнена в тому, що ці дії були здійснені. А якщо беруть участь сто покупців і більше (як при IPО), то вже виникає проблема, тому ми і хочемо, щоб ці контрольні функції проводив організатор через процедуру повідомлення в ДКЦПФР", - розповів глава ТІС "Перспектива" Сергій Антонов.
За словами Петрашка, якщо організатор торгів відповідає вимогам комісії, зокрема щодо забезпечення принципу DVP, то "нема рації підтверджувати платіжними документами розміщення цінних паперів". "Якщо організатор підтверджує розміщення, це означає, що кошти вже перебувають на рахунках емітента, а папери на рахунках власників", - говорить чиновник. Проект даного рішення вже на початку січня повинен пройти узгодження в Кабміні.
Антонов відзначає, що спрощення процедури дозволить проводити в Україні повноцінні IPO, тому що реєстрація звіту про розміщення, що зараз може тривати один-два місяці, обмежиться двома-трьома днями. Завдяки цьому інвестори зможуть практично відразу продавати цінні папери на вторинному ринку. За його словами, для впровадження даного механізму необхідні електронний документообіг і торги за принципом DVP.
Експерти констатують, що лібералізація процедури реєстрації розміщення цінних паперів буде стимулювати компанії здійснювати розміщення на українських майданчиках. За словами директора ІК Galt & Taggart Securities Сергія Лесика, це підвищить ліквідність українського фондового ринку і буде підштовхувати українські майданчики обновляти технології, щоб емітенти проводили розміщення саме на їхніх біржах. "Крім того, швидка поява вторинного ринку цінних паперів буде позитивно впливати на формування їхньої об'єктивної ціни, - стверджує Лесик. - Це розповсюджене явище, коли повідомляють про додемісії і торгівля акціями сповільнюється на півроку".
Начальник відділу інвестиційно-банківської діяльності ІК "Трійка Діалог Україна" Ігор Петрашко вважає, що фундаментально проблему проведення IPO в Україні це не вирішить, тому що на вітчизняному ринку не досить вільних грошей, а лібералізація розміщень зацікавить лише невеликі підприємства. При цьому він упевнений, що комісія повинна підсилити контроль за організаторами торгів, щоб не було зловживань із нормою, тому що торговці можуть спробувати провести розміщення акцій компанії, що, наприклад, перебуває в процесі банкрутства.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас