Київрада може скасувати рішення про збільшення ціни на землю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Київрада може скасувати рішення про збільшення ціни на землю

Казна та Політика
234
Підприємці Києва одержать справедливе рішення щодо грошової оцінки земель міста.
Проаналізувавши наслідки підвищення податку на землю для промислових підприємств Києва, спеціальна комісія Київради розробила документ про скасування рішення Київради, відповідно до якого з 1 вересня 2007 року може бути змінена базова вартість земельних ділянок міста. Як повідомили в прес-службі Київської міськдержадміністрації, постійна комісія з питань промисловості, підприємництва та регуляторної політики розробила проект рішення про скасування і про винесення виконавчим органом Київради на розгляд сесії Київради економічно обґрунтованої нової редакції цього рішення в частині, що стосується промислових підприємств.
Результатом прийняття цього рішення, за словами заступника голови комісії Людмили Денисюк, стало в середньому трикратне збільшення грошової вартості ділянок, що використовуються промисловими підприємствами, а також податку на землю на таку ж величину. При цьому фінансові плани підприємств на 2007 рік не передбачали додаткових витрат на податок на землю. Крім того, значно збільшилися витрати на виробництво і собівартість промислової продукції, внаслідок чого знизилася її конкурентноздатність, а, відповідно, і прибутки підприємств.
Однак Л.Денисюк акцентує увагу на тому, що перш ніж скасувати рішення Київради щодо даного питання, необхідно провести моніторинг всіх підприємств Києва на предмет наявності в них соціальних програм, високого коефіцієнта створення нових робочих місць, впровадження програм інноваційного розвитку і наповнення місцевого бюджету. "Необхідно застосувати диференційований підхід до нарахування земельних ставок. Ми не можемо ставити в один ряд всі підприємства міста. Так, не можна допускати збільшення вартості землі для підприємств соціального напрямку, наприклад, хлібокомбінатів, підприємств, де застосовується праця інвалідів, жіноча праця (легка промисловість), підприємств, що виробляють товари першої необхідності", - вказала заступник голови.
Разом з тим, за її словами, підприємствам, які не створюють робочі місця, не наповнюють бюджет, а живуть тільки за рахунок оренди, неодмінно потрібно підвищувати вартість земельної ділянки. Також необхідно розглянути питання про винесення за місто екологічно небезпечних, шкідливих підприємств.
Нагадаємо, 26 липня Київрада 61-им голосом підвищила середню базову вартість землі в столиці. Середня базова вартість одного квадратного метра земель установлена в розмірі 385,8 гривень. Крім того, встановлюється локальний коефіцієнт, що характеризує місце розташування земельної ділянки. Також збільшені зони оцінки земельних ділянок: їх було 180, а після ухвалення рішення - 741.
Українська спілка промисловців і підприємців висловлювала стурбованість рішенням Київради про підвищення цін на оренду земельних ділянок у місті Києві. Зокрема, на думку промисловців і підприємців, таке рішення Київради може завдати серйозного удару по підприємствах ВАТ "Київський завод "Радар", ДП "Київський авіаційний завод "Авіант", ЗАТ "Чинбар" та ін.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас