НБУ злякався депозитних заробітків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ злякався депозитних заробітків

Кредит&Депозит
1795
Нацбанк стривожився повальним підвищенням депозитних ставок напередодні новорічних свят. Недавно регулятор розіслав підопічним лист, у якому вимагав від них стримати свій запал у догоджанні вкладникам. Нагадаємо, що з початку місяця фінустанови збільшили їх у середньому по ринку відразу на 0,5-1,5% річних.
"Залучення банками коштів на таких умовах може бути виправданим, якщо воно відбувається на тривалий термін з метою зменшення розбалансування між довгостроковими активно-пасивними операціями і зниження ризику довгострокової ліквідності. Якщо ж воно відбувається для покриття дефіциту вільних поточних коштів, це свідчить про збільшення ризиків у діяльності банків", - говориться в листі Нацбанку.
"Необґрунтоване завищення депозитних ставок, що має сьогодні місце, дійсно може збільшити ризики фінустанов, тому що подорожчання ресурсної бази при незмінних процентних ставках по дохідних вкладеннях банку скорочує маржу та у підсумку знижує його прибутковість, а в деяких випадках може привести до значних збитків", - пояснив Діловій столиці директор казначейства ВАТ "КБ "Хрещатик" Олексій Козирєв.
Однак не всі фінансисти розділяють занепокоєння НБУ. "Я не бачу приводу говорити про підвищення ризиків банківської системи у зв'язку зі збільшенням депозитних ставок. Це нормальні ринкові умови: дефіцит ресурсів автоматично викликає збільшення їхньої вартості. Підвищені ризики, скоріше, варто пов'язувати зі світовою банківською кризою, що, втім, повною мірою ще не дійшла до України", - відзначив керівник Київської обласної філії АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат.
У фінустановах обіцяють, що подорожчання депозитів, викликане переважно дефіцитом ресурсу напередодні чергового кредитного сезону, не приведе до падіння їхніх заробітків, і вважають, що регулятору варто простіше ставитися до того, що в деяких банках вартість депозитів іноді перевищує кредитні ставки (нерідко відразу на 0,5-1% річних).
На перший погляд, безглузде явище пов'язане з тим, що фінустанови порядку 20-50% ціни позики закладають не в кредитну ставку, а в комісійні, які інакше враховуються в банківських балансах. Тому, аналізуючи винятково розмір ставок (кредитних і депозитних), НБУ робить помилкові висновки і дарма влаштовує переполох на фінансовому ринку.
Втім, експерти не виключають, що тривога регулятора незабаром може вилитися в нові нормативи та обмеження. "Я допускаю посилення вимог з боку Нацбанку, наприклад, до дотримання фінустановами співвідношень між термінами залучення пасивів і розміщення активів. Також не виключено введення таких додаткових обов'язкових показників діяльності банку, як мінімальна рентабельність активів, максимальна собівартість залучення гривневих пасивів з диференціацією по термінах", - спрогнозував Олексій Козирєв.
Правда, експерти все-таки вважають, що якщо центробанк і зважиться на які-небудь новації, то відбудеться це не раніше ніж наприкінці січня 2008 р.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас