Виїхали на цінах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виїхали на цінах

Казна та Політика
502
Діяльність Державної податкової адміністрації в нинішньому році запам'яталася регулярними зривами планів і стрімких темпів збільшення заборгованості з відшкодування ПДВ. Справи у відомстві запущені настільки, що поки прем'єрові не вдається навіть знайти людину, що погодиться очолити його і, відповідно, відразу ж почати одержувати звинувачення за погану роботу. Із цієї причини від посади головного податківця відмовляється основний претендент на неї - банкір-бютівець Сергій Буряк.
За оперативними даними Держказначейства, станом на 17 грудня ДПАУ виконала грудневий план на 6,5%, зібравши лише 602 млн грн. із запланованих 9,3 млрд. Це найгірший показник року. У попередні місяці фіскали хоч якось намагалися виправдати низькі результати.
"Плани по податкових надходженнях, які Міністерство фінансів передавало в ДПАУ протягом цього року, були попросту нездійсненними", - не переставали повторювати в головному податковому офісі. Тепер же про свою роботу податкове начальство взагалі не розповідає. Воно і зрозуміло - новий прем'єр уже пообіцяла змінити главу ДПАУ. До того ж у запалі обрання виконавчої влади нікому особливо не було справи до наповнення скарбниці. Відповідно, ніхто і не вимагав звіту від фіскалів.
Втім, за підсумками року картина податкових зборів, як вважають експерти, буде не така вже гнітюча. Виручить усе та ж інфляція, додаткове розкручування якої забезпечило перевищення планів зі збору податку на прибуток. Почасти цьому також посприяли і зненацька високі темпи збільшення цін на основний експортний товар - чорні метали.
Згідно із прогнозом Інституту економічних досліджень і політичних консультацій збір податку на прибуток за результатами 2007 р. перевищить план Мінфіну на 3,1 млрд грн. і досягне 31,8 млрд. Це цілком зможе перекрити недонадходження від ПДВ, які, за попередніми оцінками, можуть скласти за підсумками року 0,6 млрд грн. (спочатку за рік планувалося зібрати 65,1 млрд грн.). В основному за рахунок недобору ПДВ із товарів, зроблених в Україні.
На думку експертів, низка факторів, що забезпечили високі податкові збори в 2007 р., такі, як збільшення цін на світових ринках, збільшення приватного споживання та інфляція, збережуться і в наступному році. Втім, нікуди не дінеться й основна проблема ДПАУ - неефективна боротьба з мінімізаторами. Фіскали прекрасно знають всі застосовувані ними схеми, однак змушені лише споглядати, як повз скарбницю пропливають мільярди, оскільки всі вони повністю вписуються в чинні закони.
Неурегульованою залишається і проблема заборгованості ПДВ. З початку цього року вона зросла до 8,3 млрд грн. Експерти вважають, що, накопичуючи заборгованість з відшкодування, у ДПАУ намагалися хоч якось поліпшити показники надходження цього податку в бюджет.
Фіскали можуть собі це дозволити, оскільки ніяких санкцій за перевищення терміну відшкодування законодавство не передбачає. Крім того, невирішеними залишаються питання щодо процедури відшкодування ПДВ. "Сьогодні співробітники податкової змушені перевіряти практично кожну заявку на відшкодування ПДВ понад 100 тис. грн. У них просто фізично бракує часу, щоб завершити всі перевірки вчасно. Крім цього, відволікаючи сили інспекторів на тотальні перевірки, податкова адміністрація не може приділити достатньої уваги мінімізаторам", - говорять у центральному апараті ДПАУ.
Загальна ситуація в податковій сфері, за чутками, стала основною причиною, через яку від посади вирішив відмовитися головний претендент на неї - банкір-бютівець Сергій Буряк. Посада голови Державної податкової адміністрації України через прогнозовані провали в роботі обіцяє занадто багато складностей у спілкуванні з керівництвом Кабміну.
Втім, хто б не прийшов на зміну Анатолію Брезвіну, швидких змін в якості роботи ДПАУ очікувати не доводиться. Змінникові Анатолія Івановича буде потрібний час, щоб розібратися в справах. І цей час по повній використають як самі мінімізатори, так і їхні заступники в податкових органах.
Тетяна Гаврилова
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас