Куряче філе подешевшало, банани подорожчали — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куряче філе подешевшало, банани подорожчали

Казна та Політика
289
У грудні вперше за останні кілька місяців у столичних супермаркетах припинилося загальне збільшення цін на продукти харчування.
За деякими позиціями навіть відзначене здешевлення.
Відповідно до моніторингу "Дела", у період з 20 листопада до 20 грудня подорожчали лише фрукти, майонез і деякі кисло-молочні продукти, зокрема, твердий сир. Приміром, вартість яблук у столичному роздробі збільшилася на 8-30%, бананів - на 5-20%, а майонез виріс у ціні більш ніж на 6%. Найбільше за минулий місяць упала ціна курячого філе - на 8%. За іншими товарними позиціями зміна роздрібних цін склала не більше 1-3%.
Експерти зниження динаміки зростання цін пояснюють деяким зниженням попиту з боку покупців, що спровокувало стрімке подорожчання продуктів харчування, що фіксувалося в попередні місяці. "Цього року ціни різко піднялися наприкінці літа - початку осені, причому піднялися із запасом, зараз цей запас виробники використовують і ціни не піднімають", - розповідає аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.
При цьому аналітики не стверджують, що збільшення цін на продукти харчування зупинилося і подорожчання надалі не буде. Прогнозують подальше збільшення й економічні аналітики. "На тлі збільшення цін на паливо збільшуються транспортні витрати, росте вартість газу. Однозначно, збільшення цін буде, але не такими темпами, як на початку осені", - вважає Олександр Жолудь.
Хоча перший заступник Держкомітету з статистики Вадим Пищейко відзначає, що продукти харчування - це не той сегмент, ціни на який будуть рости вічно. "Коли ціна на окрему групу товарів доходить до якогось критичного показника, покупці переходять на іншу, більш дешеву групу", - пояснив експерт.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас