За перевитрату електроенергії будуть штрафувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За перевитрату електроенергії будуть штрафувати

Енергетика
417
З 1 січня 2008 року підприємства, які споживають електроенергію понад норму, будуть штрафувати. За кожен зайвий кіловат прийдеться платити в троєкратному розмірі. Санкції торкнуться в першу чергу підприємств комунальної енергетики - там відбуваються найбільші втрати енергії. Керівництво таких компаній констатує: для того щоб змінювати ситуацію, потрібні інвестиції. Тому вантаж штрафів прийдеться перекласти на звичайних споживачів. Зараз нормативи споживання енергії затверджуються тільки для великих підприємств. Але не виключено, що обмеження незабаром торкнуться і дрібних промислових споживачів.
Чиновники воліють називати штрафи, які з нового року будуть платити недбайливі споживачі електроенергії енергетичним збором. Його стягнення парламент передбачив у законі Про енергозбереження. Депутати внесли зміни в цей документ у березні 2007 року.
Платити енергозбір не прийдеться тим підприємствам, які перевитрачали види палива йтаенергії, отримані з альтернативних джерел енергії. У такий спосіб держава намагається стимулювати власників до використання нетрадиційних джерел енергії і витрачати кошти на впровадження енергозберігаючих технологій.
За 9 місяців поточного року вітчизняними підприємствами було втрачено більше 36,189 мільйона кубометрів газу, 510,8 мільйона квт/годин/рік електроенергії і 189598 Гкал/рік теплоенергії.
Перевитратою електроенергії вважаються всі витрати понад затверджену норму. Цю норму визначає Національне агентство з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів, виходячи з регламентованих витрат на кожен виробничий процес, продукцію, і з урахуванням втрат. При цьому втрати енергоресурсів не повинні перевищувати 13% від загального їх кількості.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас