У Литві газ дорожчає через порушення договору з "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Литві газ дорожчає через порушення договору з "Газпромом"

Енергетика
203
Збільшення цін природного газу, що поставляється з Росії, пов'язане з порушенням литовською стороною укладеного з ВАТ "Газпром" договору, вважає прем'єр-міністр Литви Гедімінас Кіркілас.
"Ціни виростуть, тому що ми змінили деякі умови, зафіксовані в нашому договорі з "Газпромом", - заявив глава литовського уряду в четвер на урядовій годині в сеймі, повідомляє "Інтерфакс".
Кіркілас не назвав конкретних цифр, але переконаний, що "ціни виростуть, і така тенденція торкнеться не тільки Литви, але й інших країн".
Кілька років назад, коли "Газпром" купив 34% акцій литовського підприємства газифікації Lietuvos dujos, був укладений договір про довгострокові поставки газу в Литву, відповідно до якого "Газпром" гарантував на період по 2015 рік постачання природного газу в обсязі не менше 90% потреб. При цьому в документі було зафіксовано, що газ у Литву на цей період буде поставлятися за погодженою сторонами формулою цін, пов'язаною із цінами на альтернативні види палива, а Литва буде продовжувати лібералізацію цін газу.
Тим часом сейм Литви у квітні цього року узаконив державне регулювання цін на газ всім споживачам. Раніше ціни на газ у Литві регулювалися тільки для дрібних споживачів, а в утворення цін на газ для так званих вільних споживачів, тобто великих підприємств та об'єктів енергетики, держава не втручалася.
Кіркілас особисто та уряд у цілому висловлювалися проти посилення державного регулювання цін всім споживачам газу, мотивуючи тим, що це суперечить директивам ЄС і домовленостям з "Газпромом", і пропонували внести в закони відповідні зміни. Але сейм відмовився розглядати це питання.
Державна комісія із цін і контролю енергетики Литви близько місяця назад оголосила, що ціни на природний газ для споживачів у Литві з 1 січня 2008 року в порівнянні з нинішніми цінами підвищаться в середньому на більш ніж 70%.
E.ON Ruhrgas International AG (Німеччина) володіє 38,9% акцій Lietuvos dujos, "Газпром" - 37,1, держава - 17,7%.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас