Петро Порошенко зв'язався з банком — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Петро Порошенко зв'язався з банком

1629
Глава ради НБУ Петро Порошенко дозволив своєму інвестфонду вкласти трохи грошей у створення нового банку.
Колишні співвласники банку "Мрія", раніше підконтрольного Петру Порошенку, вирішили створити Міжнародний інвестиційний банк. Як стало відомо, новий банк із статутним капіталом 40 млн євро буде орієнтований на корпоративних клієнтів. На думку експертів, для роботи з великими клієнтами гравцеві необхідно мінімум 100 млн євро, а тому банк, швидше за все, буде обслуговувати концерн "Укрпромінвест" Порошенка, який залишився без кредитної установи після продажу "Мрії" російському ВТБ.
У п'ятницю Антимонопольний комітет дозволив екс-співвласникам банку "Мрія" (зараз - банк ВТБ) створити Міжнародний інвестиційний банк. До числа акціонерів нової установи ввійдуть Ігор Кононенко (до початку 2006 року належало 17,697% банку "Мрія"), Олег Свинарчук (9,357%), Олег Зимін (12,141%), Костянтин Ворушилін та інвестфонд Prime Assets Capital (раніше - інвестфонд "Петро Порошенко"). "Проаналізувавши ситуацію у фінансово-банківському секторі, ми прийняли рішення - для диверсифікованості портфеля фонду частину вільних коштів направити в банківську сферу, - повідомив генеральний директор КУА "Ай Кью Технолоджі" (управляє фондом Prime Assets Capital) Володимир Євсюков. - Крім того, вже зараз визначено, що банк утримається від прискореного розвитку філіальної мережі, не буде робити ставок на роздріб і споживче кредитування, а сконцентрується на корпоративному секторі та інвестиційному кредитуванні".
Колишній перший заступник голови правління банку "Мрія" Костянтин Ворушилін сказав, що в 2008 році в статутний капітал банку буде вкладено 40 млн євро (мінімальна вимога НБУ до статутного капіталу банків - 10 млн євро).
Як вже повідомляв Комерсант-Україна, у січні 2006 року 98% акцій банку "Мрія", підконтрольного нинішньому главі ради Нацбанку Петру Порошенку, було продано російському Внешторгбанку за $70 млн. У листопаді 2006 року Порошенко заявив, що рішення про продаж банку було фінансово неефективним і негативно відбилося на прибутковості фонду "Петро Порошенко".
"Це рішення було політично виправданим у зв'язку з можливим моїм переходом в опозицію, а я ще пам'ятаю, з якими проблемами зіштовхується банк, якщо ти є опонентом влади. Я не хотів ризикувати банком і вкладниками, але рішення про продаж банку було фінансово неефективним", - розповів він тоді журналістам. Нагадаємо, восени 2004 року з "Мрії" відбувся відтік депозитів і НБУ видав йому стабілізаційний кредит. Зв'язатися з Петром Порошенком вчора не вдалося.
Законодавство дозволяє структурам, пов'язаним з Порошенком, створити банк, незважаючи на те, що зараз він очолює раду НБУ. "Обіймаючи посаду глави ради Нацбанку, Порошенко не є держслужбовцем і на нього не поширюється дія законів "Про держслужбу" і "Про корупцію", - говорить партнер юридичної компанії "Магістр і партнери" Сергій Власенко. - Однак тут питання морального характеру - Петро Порошенко впливає на низку рішень Нацбанку і незрозуміло, як він може займатися пов'язаним бізнесом".
Такої ж думки дотримується перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов: "Я не дуже позитивно ставлюся до цього, тому що в раді Нацбанку повинні бути непов'язані люди, щоб вони дивилися не з позиції одного банку, а з погляду всієї банківської системи". "Порошенку потрібно максимально дистанціюватися від створення банку, щоб не викликати на себе додаткову критику", - вважає член ради НБУ, почесний президент Укргазбанку Василь Горбаль.
Найбільш вигідним банкіри називають інвестиційне кредитування. "Інвестиційний бізнес - це набагато прибутковіший сегмент - 30-50% доходу, ніж роздріб або корпоративи - 10%, - стверджує голова правління банку "Хрещатик" Дмитро Гриджук. - Але інвестицій на суму 40 млн євро вистачить тільки на перший етап. Щоб нормально працювати, потрібно мінімум 100 млн євро, а для інвестбанку ще більше". У зв'язку із цим експерти вважають, що новий банк створюється як кептивний актив для концерну "Укрпромінвест" Петра Порошенка, у якого немає своєї кредитної установи. "У Петра Порошенка та інших акціонерів банку досить багато підприємств, які вони можуть обслуговувати у власному банку", - говорить голова правління VAB Group Петро Барон. За його словами, з капіталом 40 млн євро банк зможе кредитувати "тільки 10 млн євро в одні руки, що дуже мало".
Що контролює "Укрпромінвест"
За даними учасників ринку, Петро Порошенко контролює групу "Укрпромінвест", до якої входять кондитерська корпорація Roshen (київська кондитерська фабрика ім. К. Маркса, липецька кондитерська фабрика "Ліконф", Вінницька, Кременчуцька і Маріупольська кондитерські фабрики, клайпедська фабрика Klaipedos Conditerija), корпорація "Богдан" ("Черкаський автобус", Луцький автомобільний завод, "Укрпромінвест-авто", "Хюндай Моторс Україна", "KIA Моторс Україна"), виробник продукції сільгоспмашинобудування "Укравтозапчастини", Національна акумуляторна компанія "Іста", корпорація "Рідна марка", суднобудівний завод "Ленінська кузня", телевізійний "П'ятий канал".
Частина цих активів передана закритому недиверсифікованому корпоративному інвестфонду (ЗНКІФ) Prime Assets Capital. За даними групи, валовий прибуток її підприємств в 2006 році склав 11 млрд грн.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас