2008 рік: нафта буде дорожчати через будь-який дріб'язок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

2008 рік: нафта буде дорожчати через будь-який дріб'язок

Енергетика
172
Останнім часом справа провісників цін на нафту була зовсім невдячним - ситуація на ринку була нетипово мінливою.
Однак у тому, що стосується майбутнього року, автори всіх прогнозів згодні один з одним: навіть якщо розвиток глобальної економіки сповільниться, нафта однаково подорожчає.
Споживачі, цілком ймовірно, змушені будуть платити більше на бензоколонках. За оцінками американського міністерства енергетики, ціни на бензин в США наступного року зростуть на 10%.
Хочемо ми цього чи ні, світові ціни на нафту давно вже багато в чому залежать від попиту в Америці, яка споживає приблизно чверть того, що добувається у світі. Але в останні місяці ми побачили, що нафтовий ринок "відв'язується" від підйомів і спадів найбільшого світового споживача енергії.
Автори прогнозів винесли уроки з року, що йде, і враховують їх, даючи пророкування на наступаючий рік. Наприклад, майже ірраціональна тенденція, через яку ціна, що наприкінці серпня становила 69 доларів за барель, а в листопаді переступила позначку в 98 доларів, збережеться і в 2008 році.
"Якби мене попросили описати 2007 рік, це були б танці на тонкому льоді", - заявив газеті Wall Street Journal головний економіст Міжнародного енергетичного агентства (International Energy Agency) Фатих Біроль. Глобальних додаткових потужностей так мало, відзначає він, "що сьогодні будь-який дріб'язок може вплинути на ціни".
Рік тому практично ніхто в нафтовому бізнесі - ні виробники, ні енергетичні міністерства, ні біржові маклери - не прогнозував, що в 2007 році ціни на нафту стрімко рушать у напрямку 100 доларів за барель. Деякі великі інвестиційні структури, насамперед - Morgan Stanley, говорили навіть, що нафтові ціни почнуть падати. Але ціни замість цього встановили в листопаді номінальний рекорд в 98,18 долара за барель.
Тепер галузеві експерти сходяться на тому, що наступного року нафта на Нью-йоркській біржі буде в середньому коштувати приблизно 80 доларів за барель, тобто підніметься в порівнянні з 71,89 долара за барель, середнім значенням нинішнього року.
За повідомленнями із Саудівської Аравії, найбільшого у світі виробника нафти, економісти, які складали бюджет країни на майбутній рік, заклали в нього середню ціну нафти 75 доларів за барель.
Аналітики Lehman Brothers Holdings Inc., які прогнозують середню ціну нафти 84 долара за барель, називають зростаючу непрозорість ринку однієї із причин підвищення цін.
"Ми очікуємо, що ОПЕК, не афішуючи цього, збільшить поставки, тому що зростання попиту все частіше йде з екранів радара", - заявив агентству Dow Jones енергетичний аналітик Lehman Адам Робінсон. На його думку, таке сполучення додасть до ціни нафти націнку за невизначеність.
Великі виробники, що входять до Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК), наступного року одержать ще більшу частку ринку, у той час як експорт із таких країн як Мексика та Росія, на думку експертів з Lehman, піде на спад. Все більше нафти буде йти не на Захід, а але Схід, до азіатських споживачів. Але ні ОПЕК, ні Китай не надають достовірній інформації про свою діяльність, і визначити вплив азіатського ринку на глобальний попит складно.
Аналітики сходяться в тому, що знизити ціни на нафту наступного року може різке падіння попиту в США та Китаї. Поки не схоже, що це відбудеться. Очікується, що попит буде рости приблизно на 1,5 млн. барелів у день, насамперед за рахунок країн Азії й Близького Сходу.
Перші 30 промислово розвинених країн, за оцінкою експертів, збільшать попит лише на 300 тисяч барелів на день. На сьогодні вони споживають трохи більше 85 млн. барелів на день.
Останнім часом ринок настільки непередбачений, що аналітики почали коректувати свої прогнози раз на кілька тижнів, і майже ніколи - вбік зниження.
Місяць тому Goldman Sachs Group прогнозувала середню ціну нафти на майбутній рік 85 доларів за барель. Потім економісти групи проаналізували останні тенденції, включаючи зростання попиту чи не в усім світі, і в грудні змінили прогноз на 95 доларів за барель. Якщо вони праві, то значну частину року барель буде коштувати більше 100 доларів.
Втім, не можна сказати, що прогнози аналітиків були точні в останні роки, коли нафтові ціни піднімалися все вище і вище. Автори недавнього дослідження, проведеного консалтинговою компанією Roland Berger Strategy Consultants з Мюнхена, виявили, що, роблячи прогнози середньорічної ціни на нафту, навіть Міжнародне енергетичне агентство - аналітичний центр нафтових країн - не змогло пророчити, що з 1999 року ціни будуть щорічно рости приблизно на 27%.
Найкращі прогнози, як установили автори дослідження, дають самі нафтові країни. Так, Саудівська Аравія, прогнозуючи річний прибуток від нафти, що становить майже 90% її доходів, залишає великий запас. Один з авторів дослідження, Вім ван Акер пояснив, що Саудівський уряд обов'язково занижує на 30% очікувані нафтові доходи, щоб уникнути загрози дефіциту бюджету.
Залишається подивитися, що ж пророкує найбільша нафтова держава на 2008 рік. У саудівський бюджет майбутнього року закладена ціна 45 доларів за барель. З урахуванням звичайного виправлення прогноз Ер-Ріяда становить близько 68 доларів за барель саудівської нафти та 75 доларів за барель нафти того ж походження, але високої якості.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас