СБ: Зростання світових цін на продовольство очікується в 2008 р. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

СБ: Зростання світових цін на продовольство очікується в 2008 р.

Валюта
153
Збільшення світових цін на продукти варто очікувати в 2008 р. Такий прогноз зробив сьогодні в бесіді з журналістами в Москві глава представництва Світового банку в РФ Клаус Роланд.
У свою чергу головний економіст СБ по РФ Желько Богетіч пояснив, що цю тенденцію обумовлює "ціла низка факторів як з боку попиту, так і з боку пропозиції".
Він відзначив, що спостерігається уповільнення темпів виробництва на світовому ринку продовольчих товарів, з іншого боку - росте споживання, особливо в країнах зі значним населенням, таких як Китай та Індія. При цьому попит на м'ясо породжує додатковий попит на зерно на тлі порівняно невеликих світових запасів продовольчих товарів і зерна, вказав головний економіст СБ з РФ.
Говорячи про вплив збільшення світових цін на продовольство на російську економіку, Богетіч сказав: "В 2008 р. боротьба з інфляцією буде дуже важкою".
У СБ відзначають, що уповільнення темпів зростання світової економіки в 2008 р. вплине на нашу країну. "Майбутній рік буде в цілому схожий на поточний, однак варто очікувати уповільнення глобального економічного зростання", - сказав Роланд, пояснивши, що це вплине і на російські макроекономічні показники, які, втім, очікуються досить непоганими. Відповідно до очікувань Світового банку, у Росії продовжиться економічне зростання досить гарними темпами, продовжиться приплив капіталу.
Роланд відзначив, що перед урядом РФ стоїть досить непросте завдання - знайти компроміс між досягненням різних цілей. Він пояснив, що нелегко поєднати приплив капіталу зі стримуванням курсу національної валюти і зниження інфляції з державними витратами, спрямованими на вирішення різних соціальних завдань. Проте, глава представництва СБ у Москві сказав: "Вважаємо, що такий компроміс може бути досягнуто новим урядом. Досить важливо довести цю думку до широких верств населення".
Говорячи про підсумки року, що йде, Роланд відзначив, що він характеризувався гарними показниками, обумовленими не тільки високими цінами на енергоносії і внаслідок цього припливом капіталу, але також гарною фіскальною політикою. Він висловив надію, що російський уряд і надалі буде вести продуману економічну політику, що дозволяє забезпечити гарні макроекономічні показники.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас