КУА візьмуть гроші за вихід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

КУА візьмуть гроші за вихід

Фондовий ринок
251
Фізичні особи, які придбають сертифікати фондів Concorde Asset Management після цієї дати, при виході з фондів будуть платити комісію в розмірі 1,5% від суми договору викупу.
За словами заступника генерального директора КУА Concorde Asset Management Богдани Ярової, таке непопулярне рішення керівництва компанії викликане негативним досвідом інших компаній управління активами. "Уводячи комісію при викупі, компанія встановлює захисний бар'єр від спекулянтів, тобто осіб, які хочуть швидко заробити і вийти з фонду", - відзначила вона. Крім того, ставка 1,5% нижча від середньоринкової.
Комісія при покупці і продажі цінних паперів інвестиційних фондів є звичайною практикою, говорить аналітик КК "Сократ" Дмитро Омецинський. "Операції купівлі-продажу поєднані з певними витратами, і керуюча компанія повинна їх якось компенсувати, пояснює він. - Найбільш логічним підходом є покриття даних витрат за рахунок комісії при вході-виході". При цьому, вважає він, у маркетингових цілях може бути встановлена і нульова комісія, але тоді витрати, пов'язані із приходом нових інвесторів і виходом з фондів, лягають на сам фонд, що негативно позначається на його прибутковості. "А для самої керуючої компанії взагалі ж байдуже, що інвестори будуть заробляти на спекулятивних операціях із цінними паперами інвестиційних фондів, - стверджує Дмитро Омецинський. - Важливо створити такі умови, щоб подібні спекуляції не зачіпали нтереси інших інвесторів".
Оскільки сама компанія може брати тільки комісію за управління фондом, щоб додатково заробляти ще і на платі за вхід або вихід, вона повинна мати власного торговця ЦП, вказує виконавчий директор компанії Parex Asset Management Ukraine Денис Мощенко. "При покупці-продажі цінних паперів відкритих інвестфондів під управлінням КК "Сократ" стягується комісія в розмірі до 1% залежно від суми інвестиції, - розвиває тему Дмитро Омецинський. - Дана комісія йде безпосередньо брокерові, що здійснює розміщення і викуп паперів, для покриття витрат, пов'язаних з відповідними операціями, а сама керуюча компанія до цього стосунку не має".
У той же час для закритих фондів основною причиною стягнення комісії за вихід є бажання уникнути збитків. "Такі фонди, як правило, тримають на депозитах незначну частку активів, тому якщо до викупу буде запропонована велика сума, фонду може банально не вистачити депозиту, - розповідають фахівці КУА "Магістр" - У цьому випадку фонд буде змушений продавати частину активів зі свого портфеля для покриття різниці, при цьому продаж буде здійснюватися за заниженою вартістю". Від цих збитків і застраховуються закриті фонди, установлюючи комісію в розмірі 5-10%. "Фонди - це не спекулятивний інструмент, а такий, котрий розрахований на середньострокові і довгострокові інвестиції", - нагадує Денис Мощенко. Втім, за його словами, більшість інвесторів і зараз не придумує спекулятивних стратегій.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас