Експерти: Потенціал зміцнення обмінного курсу гривні в 2008 р. збережеться — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Потенціал зміцнення обмінного курсу гривні в 2008 р. збережеться

Валюта
793
Незважаючи на очікуване збільшення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу в 2008 р. (до 8,4 млрд дол. або 4,9% ВВП), потенціал зміцнення гривні в наступному році збережеться, прогнозує аналітичний відділ інвестиційної компанії Dragon Capital. Чистий приплив ресурсів через рахунок фінансових операцій істотно перевищить дефіцит поточного рахунку і створить надлишок пропозиції іноземної валюти на міжбанківському ринку.
Позитивний баланс рахунку фінансових операцій буде забезпечений переважно за рахунок прямих іноземних інвестицій, очікуваних в 2008 р. на рівні 9,5 млрд. дол (з урахуванням угоди придбання "Укрсоцбанку" групою UniCredit), а також зовнішніх запозичень комерційних банків і приватних компаній.
В умовах перевищення, що зберігається, пропозиції іноземної валюти над попитом на міжбанківському ринку, режим монетарної політики України, обумовлений МВФ як режим таргетування обмінного курсу, швидше за все, зажадає коректування. Жорстка прив'язка гривні до долара США означає, що НБУ має обмежені можливості контролю темпів збільшення монетарної маси, що у листопаді збільшилася на 50% відносно листопада попереднього року, що створює додаткові інфляційні ризики.
Коректування монетарної політики найближчим часом можуть відбуватися шляхом розширення коридору обмінного курсу гривні відносно долара США з фактичного діапазону 5,00-5,06 грн/дол. до офіційного 4,95-5,25 грн./дол., визначеного Радою НБУ в Основах грошово-кредитної політики на 2008 р. Крім того, аналітики Dragon Capital не виключають, що протягом року буде переглянутий офіційний коридор обмінного курсу і затверджений більш широкий діапазон на рівні 4,80-5,25 грн./дол. Більш ліберальне курсоутворення гривні відносно долара США дозволить зменшити інтервенції НБУ на валютному ринку і сповільнити темпи зростання грошової маси.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас