Ахметов і Новинський розкрили деталі об'єднання активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ахметов і Новинський розкрили деталі об'єднання активів

Фондовий ринок
256
Група "Метінвест" Ріната Ахметова і "Смарт-холдинг" Вадима Новинського визначили формат об'єднання своїх гірничо-металургійних активів.
Як і очікувалося, "Метінвесту" будуть передані пакети акцій Інгулецького ГЗК, "Макіївського металургійного заводу" і сталепрокатного підприємства Promet Steel (Болгарія). Як учора стало відомо, крім цього пан Новинський передасть "Метінвесту" пакет акцій Південного ГЗК, розмір якого буде визначений пізніше.
Однак уже зараз відомо, що за свої активи Вадим Новинський одержить 25%+1 акцій у металургійному бізнесі Ріната Ахметова.
Про приєднання активів "Смарт-холдинга" до групи "Метінвест" сторони повідомляли ще три місяці назад. У вчорашній спільній заяві компаній говориться, що в рамках об'єднання гірничо-металургійних активів Smart N.V. Вадима Новинського стала власником 25%+1 акцій у статутному капіталі Metinvest B.V., що володіє металургійними активами Ріната Ахметова. "Смарт-холдинг", у свою чергу, передав "Метінвесту" 82,46% акцій ВАТ "Інгулецький гірничо-збагачувальний комбінат", 90,18% акцій ЗАТ "Макіївський металургійний завод" і 90% акцій прокатного заводу Promet Steel (Болгарія).
Сторони також досягли принципової домовленості про передачу "Метінвесту" пакета акцій Південного ГЗК. Його розмір не перевищить 25%, однак відповідно до обопільної домовленості може бути збільшений до 50% після одержання дозволу Антимонопольного комітету. Учора "Метінвест" одержав дозвіл АМКУ на концентрацію акцій ЗАТ "Макіївський метзавод". Раніше комітет дозволив концентрацію акцій ІнГЗК. Планується, що до кінця першого кварталу 2008 року буде отримано дозвільну документацію і по інших підприємствах.
Аналітик "Брокредитсервісу" Максим Шеїн вважає, що головна мета злиття для Вадима Новинського - це вивід своїх активів на міжнародні біржі через корпорацію, готову до IPO. "На відміну від "Метінвест Холдинг", що, фактично підготувався до розміщень на міжнародних майданчиках, "Смарт-груп" тільки почала приводити свої активи у відповідність до міжнародних стандартів. Щоб прискорити проходження процедури переходу на світові стандарти збуту, бухгалтерського обліку, виробничої діяльності, відпрацьовану "Метінвестом", пан Новинський передав свої активи під управління компанії Ріната Ахметова", - відзначає пан Шеїн.
З ним погоджується аналітик ІК Dragon Capital Іван Харчук: "Метінвест" проводить широкомасштабну модернізацію своїх активів, збільшуючи їхню вартість. Тому для Вадима Новинського входження в акціонерний капітал компанії, на відміну від продажу своїх активів, є вдалою угодою".
Аналітик ІК Concorde Capital Євген Червиченко відзначає, що вартість "Метінвеста" зараз становить порядку $20 млрд, однак у групи існує серйозний потенціал для подальшого зростання. "Зараз "Метінвест" виробляє 9-10 млн т сталі на рік, тоді як потужності дозволяють довести цю цифру до 24 млн т" - вважає він. Група "Метінвест" - найбільша металургійна компанія України. Торік її консолідований виторг склав $5,65 млрд, EBITDA - $1,713 млрд, чистий консолідований прибуток - $1,026 млрд.
Одержавши акції ПГЗК, "Метінвест" стане партнером компанії Lanebrook Романа Абрамовича, Олександра Абрамова та Олександра Фролова, що володіє 72,89% акцій найбільшої металургійної групи СНД Evraz Group. Нагадаємо, що минулого тижня ця компанія викупила 50% "ПГЗК" у групи "Приват". Євген Червиченко вважає, що "Південний ГЗК" важливий для обох бізнес-груп. "Одержання контролю над ПГЗК, дозволить їм продовжити експансію на українському ринку за рахунок покупки металургійних підприємств", - вважає пан Червиченко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас