Громадські організації просять владу прискорити ратифікацію угоди з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Громадські організації просять владу прискорити ратифікацію угоди з ЄС

75
Громадські організації України і Європи звернулися до Верховної Ради та уряду України із проханням прискорити ратифікацію угоди зі спрощення візового режиму у зв'язку з розширенням Шенгенської зони для громадян України.
Про це повідомили виконавчий директор міжнародного фонду "Відродження" Євген Бистрицький, директор фонду "OpenUkraine" Орися Луцевич і заступник директора Центру світу, конверсій і зовнішньої політики України Олександр Сушко на прес-конференції в Києві в п'ятницю.
Під час прес-конференції оприлюднене відповідне звернення до влади України.
Як повідомили учасники прес-конференції, у п'ятницю це звернення було передано главі Верховної Ради, представникам Мін'юсту, Мінекономіки, МЗС України, секретаріату президента України, прем'єр-міністрові і віце-прем'єрові України.
В зверненні члени громадських організацій не тільки просять прискорити ратифікацію угоди, але звертаються і до уряду України, країн-членів ЄС із закликом докласти максимум зусиль до імплементації нової візової угоди, забезпечити подальшу візову лібералізацію для всіх громадян України, у тому числі спростити оформлення віз для представників громадських організацій.
Учасники прес-конференції заявляють, що до їхнього звернення приєдналися більше тисячі громадян України, у тому числі, письменниця Оксана Забужко, почесний президент Національного університету "Києво-Могилянська академія" В'ячеслав Брюховецький, засновник і член правління Ялтинської європейської стратегії Віктор Пінчук, глава ради директорів корпорації ІСД Сергій Тарута, гендиректор СКМ Олег Попов, а також громадяни Чехії, Бельгії, Фінляндії і Польщі.
При цьому учасники прес-конференції прогнозують труднощі виконання норм угоди про спрощення візового режиму для українців.
"Труднощі в одержанні віз можуть виникнути в тих же журналістів - через невизначеність їхнього статусу. Хто в Україні може вважатися журналістом - член Національної спілки, а як бути із працівниками електронних ЗМІ, які за чинними юридичними нормах взагалі не є ЗМІ. Хто може вважатися в нас бізнесменом?", - вважає О.Сушко.
Він також вважає, що угода почне діяти не раніше весни 2008 року у зв'язку із тривалістю процедур його імплементації.
У зв'язку з цим Є.Бистрицький також повідомив, що фонд "Відродження" має намір проводити моніторинг виконання норм угоди.
Як повідомлялося, 13 листопада в Страсбурзі Європейський парламент схвалив підписання угод Україна - Європейський Союз про спрощення візового режиму і реадмісію. Напередодні підписання документів міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк розповів агентству "Інтерфакс-Україна" в ексклюзивному інтерв'ю, що в угоді з ЄС про спрощення візового режиму чітко визначається категорія громадян, які мають право на 5-річні візи. Це журналісти, бізнесмени, члени офіційних делегацій, родичі громадян України, що мають право на проживання в країнах-членах ЄС.
В угоді також визначені категорії українських громадян, які взагалі не будуть платити за візи. За його словами, це люди похилого віку, діти до 18 років, студенти, перевізники, ті громадяни України, які їдуть до своїх родичів за кордон.
У документі визначений термін розгляду візових заяв - не більше 10 днів. Вартість візи - EUR35. Створено інститут апеляційного оскарження відмови у видачі візи.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас