"Укрспирт" відповідатиме за ціни грішми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрспирт" відповідатиме за ціни грішми

Казна та Політика
159
Як передбачали "ЭИ", Антимонопольний комітет оштрафував 40 спиртзаводів за змову - погоджене підвищення цін у четвертому кварталі 2006 р.
За підсумками вчорашнього засідання комітету, загальна сума штрафу склала 3,344 млн. грн. Залежно від кількості реалізованої продукції за підвищеною ціною, штраф складе від 100 тис. грн. до 170 тис. грн.
На думку фахівців комітету, об'єктивних економічних причин, які виправдали б установлення кожним заводом цін на спирт на єдиному рівні, немає. "Дії спиртовиків усунули один з найважливіших факторів конкурентної боротьби - ціну товару", - говорить голова комітету Олексій Костусєв.
Представники підприємств відмовилися визнати факт змови, хоча антимонопольники, у випадку розкаяння, готові були зменшити санкції до 1 тис. грн. на підприємство. "Так, нам пропонували такий варіант, - говорить головний економіст концерну "Укрспирт" Володимир Маховка. - Але це вирішило б проблему тільки в конкретному випадку, не вирішивши її глобально і не виправивши систему". За його словами, комітет не розмежував поняття "ціна" та "якість" продукції. "Так, ціни, наприклад, на сир у магазинах різні, але і якість цього продукту різна. У нас же якість спирту ідентична і ціна збігається", - говорить він.
На думку фахівців концерну, рівень цін не зробив впливу на ринкове середовище. "Монополізм ми бачимо, скоріше, з боку споживачів нашої продукції", - говорить заступник глави "Укрспирту" Ніна Гаркава. За даними концерну, 42% його продукції споживають три найбільших переробники (споживання п'яти компаній відповідає 64, 3%).
В "Укрспирті" поки не одержали документів від АМКУ, однак, швидше за все, визнавати штраф не будуть. В 2006 р. за методикою Мінфіну визначена платоспроможність спиртзаводів, що показала, що з 40 оштрафованих підприємств 28 (70%) мають статус потенційного банкрута, чотири - незадовільно платоспроможні, у восьми -платоспроможність відновлена та одне підприємство визнане таким, що ефективно працює.
АМКУ вважає, що в четвертому кварталі 2006 р. спиртзаводи встановили однакові відпускні ціни на спирт залежно від марки. Зокрема, заводи встановили ціну на спирт "люкс" - 46 грн./дал, "екстра" - 45 грн./дал, "вищого очищення" -44 грн./дал.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас