ЄС не бачить перешкод для вступу України до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС не бачить перешкод для вступу України до СОТ

262
Учора представництво Єврокомісії в Україні виступило із заявою про перебіг переговорів щодо ставок українських експортних мит. За оцінкою Єврокомісії, незважаючи на те, що переговори дотепер не завершені, питання про мита "буде погоджене та успішно вирішене у найкоротший термін, і Україна найближчим часом вступить у Світову організацію торгівлі".
Нагадаємо, напередодні запланованого на 30 листопада-2 грудня підсумкового засідання робочої групи зі вступу України до СОТ Єврокомісія висунула Києву додаткові вимоги скасувати низку експортних мит. Як компроміс Київ запропонував "обнулити" мита у двосторонньому форматі після створення зони вільної торгівлі з ЄС. При цьому тиждень назад в. о. першого віце-прем'єра, міністра фінансів Микола Азаров під час телефонних переговорів з комісаром ЄС із питань зовнішньої торгівлі Пітером Мендельсоном зумів досягти попередньої домовленості з Євросоюзом щодо скасування їхніх вимог в обмін на урядові гарантії непідвищення експортних мит.
Тим часом, відповідно до заяви Єврокомісії, станом на вчора сторони усе ще здійснювали "конструктивний пошук взаємовигідного рішення щодо ставок експортних мит, які застосовуються Україною". Незговірливість ЄС не дозволила Україні, як планувалося раніше, провести підсумкове засідання робочої групи одночасно із засіданням Генради СОТ - 20-21 грудня.
В Єврокомісії підкреслюють, що виконання їхніх рекомендацій не вимагає від України "ні нових законодавчих актів, ні подальших знижень ставок мит", а також висловлюють упевненість у якнайшвидшому завершенні переговорів.
При цьому ЄС уперше офіційно оприлюднив список продуктів, на які рекомендується знизити експортні мита. "Ця пропозиція поширюється лише на ту продукцію, до якої зараз застосовуються експортні мита (брухт чорних і кольорових металів, шкури та шкіра, насіння масляних культур і жива худоба), і повністю буде відповідати ставкам мит, уже схвалених парламентом України", - відзначається в документі.
За оцінкою директора економічних програм Центру ім. Разумкова Василя Юрчишина, позиція Єврокомісії пояснюється бажанням одержати гарантії нового Кабміну, а не уряду Віктора Януковича, що йде. "У нас існує традиція, коли нова влада першою справою береться скасовувати постанови попередників, і тому ЄС хоче довідатися позицію щодо цього питання Юлії Тимошенко", - пояснив він.
Разом з тим, за словами народного депутата Сергія Терьохіна (БЮТ), новий уряд готовий надати гарантії непідвищення експортних мит. "Якщо Євросоюз дійсно наполягає лише на наданні урядових гарантій, то із цим проблем не буде. Якщо ж буде наполягати на скасуванні мит - проблеми будуть", - заявив він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас