Турчинов: Україна буде виходити на новий формат газових переговорів з РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Турчинов: Україна буде виходити на новий формат газових переговорів з РФ

Енергетика
136
Уряд проводить аналіз газових домовленостей з Російською Федерацією і тільки після його завершення і проведення певних консультацій можна буде "виходити на новий формат переговорів". Про це 20 грудня заявив перший віце-прем'єр-міністр України Олександр Турчинов, відповідаючи на запитання, чи очікуються зміни умов постачання газу з Росії в Україну в 2008 році.
"Ми на даний момент аналізуємо підписані документи, аналізуємо ситуацію, у тому числі і на енергоринку. І я думаю, тільки після цього аналізу і проведення попередніх консультацій ми зможемо виходити на новий формат переговорів і рішень", - заявив Турчинов.
Він також повідомив, що позиція уряду України базується на тому, щоб створювати прозорі схеми у відносинах з іншими країнами, у тому числі і Росією, втрачати тіньових посередників і ліквідувати "будь-які тіньові кулуарні форми вирішення питань".
"Прозорі відносини поліпшують стосунки, у тому числі і між країнами. Прозорість - це надійність, це світова практика, і ми тут нічого не придумуємо нового. Чесні прозорі відносини завжди будуть надійнішими від тіньових домовленостей", - відзначив Турчинов.
Нагадаємо, що за підсумками переговорів, які відбулися 4 грудня в Москві між головою правління російського газового концерну Олексієм Міллером і міністром палива та енергетики України Юрієм Бойком, Україна буде одержувати імпортний газ в 2008 році за ціною 179,5 доларів за тисячу кубометрів. Цього року Україна купує газ за 130 доларів.
Сторони також домовилися про підвищення ставки тарифу на транспортування газу територією України і тарифу на транспортування газу територією Росії для України до 1,7 дол з 1,6 за 1 тис кубометрів на 100 км відстані.
Раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко також заявила про незмінність своєї позиції, що полягає в тому, що посередників на газовому ринку між Україною і Росією бути не повинно.
За словами Тимошенко, уряд має намір "детально розібратися в газових питаннях". "Будуть вивчені всі угоди, які дотепер залишалися таємними. Вони не публікувалися, вони не подавалися в парламент для вивчення", - відзначила прем'єр.
Тимошенко також повідомила, що уряд "безумовно, буде ініціювати зустріч із нашими російськими колегами для того, щоб з'ясувати всі питання, що стосуються забезпечення України природним газом, а також здійснення транзиту газу через територію України".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас