Черномирдін: RosUkrEnergo влаштовує РФ в якості газового посередника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Черномирдін: RosUkrEnergo влаштовує РФ в якості газового посередника

Енергетика
126
Газовий посередник, ініційований Україною, влаштовує РФ. Про це заявив сьогодні посол РФ в Україні Віктор Черномирдін, коментуючи заяви прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко про наміри переглянути схему газових поставок, у т.ч. доцільність газового посередника.
"Для нас ніяких проблем посередник не створює. Абсолютно... Якщо в України є якісь претензії або питання до посередника з його участю, нехай розбираються", - сказав Черномирдін.
Посол також вважає, що Україні не варто переглядати газові контракти із РФ, кожна держава має свою позицію, і ці заяви були неодноразово озвучені. "Сьогодні, зараз, всі питання зняті, всі документи підписані. Тому що кінець року вже... По-іншому не повинно бути. А як буде далі? - я не можу сказати", - сказав він. При цьому він підкреслив, що на сьогодні 179,5 дол. за тис. куб. м газу для України є найнижчою ціною в Європі. "Якщо є бажання переглянути, то повинні бути на те причини", - сказав він.
У той же час посол вважає, що Україна повинна інвестувати в розвиток української газотранспортної системи (ГТС), тому що українська ГТС, розроблена ще при СРСР, вимагає значних інвестицій, близько 2 млрд дол., для модернізації, тому що деякі українські газопроводи працюють більше 50 років.
Напруженість дипломатичних відносин між Україною і Російською Федерацією, на думку Черномирдіна, що виникла останнім часом, не вплине на діяльність російського бізнесу в Україні. Коментуючи заяву МЗС РФ щодо антиросійських настроїв в Україні, Черномирдін сказав: "Вона (заява) торкається питання захисту російської мови і російськомовного населення України і не має ніякого відношення до бізнесу".
Російський посол також запевнив, що позитивно оцінює обрання Юлії Тимошенко прем'єр-міністром. За його словами, РФ налаштована на конструктивне співробітництво з новим прем'єром і не очікує великих проблем у зв'язку з її обранням.
Варто відзначити, що напередодні прем'єр-міністр України Тимошенко заявила, що в 2008 р. природний газ в Україну буде поставлятися за схемою без участі посередників. "Те, що не буде посередників - це однозначно", - відзначила вона. У відповідь на уточнююче питання щодо того, чи планується усунення RosUkrEnergo з українського ринку, прем'єр сказала наступне: "Якомога швидше... Тільки прямі поставки".
"Ми вивчимо всі документи зараз, розберемося в тому, що підписали, як підписали, і будемо збирати уряд і приймати рішення. Я зараз не ризикувала б однозначно сказати щось... ми вивчимо ситуацію, вивчимо угоди і після того приймемо рішення, - сказала Тимошенко. - Я зараз не можу сказати, що ми за тиждень до Нового року будемо щось дійсно переглядати, але ми покладемо початок переговорному процесу, діалогу, і будемо вирішувати, що робити".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас