Міра елітності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міра елітності

Нерухомість
694
У Києві зараз будується більше 150 житлових будинків і комплексів, більшість із яких економ- і бізнес-класу. При цьому до категорії елітного житла можна віднести менше десятої частини недобудованих об'єктів. Цього року повністю або частково були здані в експлуатацію чотири такі будинки, будівництво ще восьми буде завершено в першій половині наступного року.
У сегменті елітної нерухомості столиці представлені переважно житлові комплекси, заявлені як преміум-клас, які розташовані в центрі міста і прилеглих до нього районах. Зараз вартість квадратного метра в таких будинках на стадії завершення будівництва становить від $3,5 тис. до $11 тис. Причому протягом року ціни росли в середньому на 2-3% щомісяця. "У порівнянні з попереднім роком ринок елітної нерухомості виріс як за обсягами будівництва, так і за цінами. У середньому вартість елітного житла збільшилася на 30-35%",- відзначає аналітик REDI Capital Антон Барановський.
Незважаючи на високий рівень цін, попит на елітне житло перевищує пропозицію. Майже в усіх об’єктах, що здаються в експлуатацію або об'єктах, що добудовуються, вільних квартир немає. "Великий попит на об'єкти класу "преміум" і "де люкс" викликаний недостатньою кількістю нерухомості такого рівня в столиці. За нашими даними, потреби покупців у цьому сегменті покриваються лише на 60%", - говорить Антон Барановський.
За даними аналітиків і ріелтерів, найбільш затребуваними на ринку елітного житла є квартири площею 150-220 кв. м з гарними видовими характеристиками. "Клієнт цілком готовий доплатити за можливість дивитися на життя з висоти пташиного польоту. Тому останні поверхи будинків пропонуються як видові квартири: з великою заскленою площею, з оглядовими майданчиками і терасами. Деякі унікальні з погляду розташування об'єкти нерухомості в Києві розкуповуються за високою ціною просто тому, що через кілька років цих пропозицій на ринку взагалі не буде", - вважає директор Шевченківської філії агентства нерухомості "Благовіст" Ірина Луханіна.
За даними дослідження, проведеного аналітиками компанії "Соцмарт", у Києві склалася практика, коли проекти елітної нерухомості часто реалізують ті самі організації. Наприклад, компанія "Граніт", крім уже побудованого об'єкта преміум-класу на вул. Межигірській, 13/7, зараз зводить ще два елітних об'єкти ("Граф Толстой" і будинок на вул. Вєтрова, 23а), а також планує побудувати житловий будинок преміум-класу на вул. Вєтрова, 23. А компанія "ХХІ століття", закінчивши проект "Тріумфальна Арка", готує до здачі житловий комплекс "Капітолій" і планує реалізувати ще два елітних проекти - "Вознесенський Яр" ("преміум") і об'єкт на вулиці Немировича-Данченка ("де-люкс").
Цього року повністю або частково були введені в експлуатацію чотири об'єкти. Два з них - житловий комплекс Ambassador house (вул. І. Франка, 4б) і будинок на вул. І. Франка, 24а - реконструйовані старі будинки. Привабливість історичного району, де розташовані ці об'єкти, у тому, що він віддалений від промислових зон, гучних магістралей, до того ж поруч із будинками розбиті парки і зелені зони. Втім, є і свої мінуси - об'єкти перебувають між завантаженими центральними вулицями, а площа прибудинкових територій обмежена існуючою забудовою.
Цього року також були частково здані в експлуатацію об'єкти у кварталі "Воздвиженка", розташованому в урочищі Гончарі-Кожум’яки. У закритому із трьох сторін пагорбами кварталі будуються окремі особняки і будинки малої поверховості (загальна кількість квартир - 398).
Ще один об'єкт, що здається в експлуатацію цього року, - перша черга будинку на бульварі Л. Українки, 7-9. Втім, незважаючи на заявлений клас "преміум" і рівень цін (від $4 тис. за кв. м), у будинку більше 100 квартир, які не відповідають параметрам "клубності" елітного будинку за класифікацією Української будівельної асоціації (УБА).
На початку наступного року планується завершити будівництво ще восьми об'єктів елітної нерухомості. Майже всі вони також не відповідають деяким параметрам УБА. Зокрема, за критерієм віддаленості від промислових зон (не менше 5 км) не проходять будинок на вул. Вєтрова, 23а і комплекс "Граф Толстой", розташований поруч із ТЕЦ на вул. Саксаганського, а комплекс "Тріумф" знаходиться недалеко від промислових зон Нижньої Телички, знос яких поки тільки в планах міської влади.
До слова, п'ять із об'єктів, що добудовуються, спочатку планували здати цього року, але завершення будівництва було перенесено. Учасники ринку пояснюють це підвищеною увагою до споруджуваних об'єктів з боку контролюючих служб і проблемами з оформленням відповідної дозвільної документації. Так, забудовників житлового комплексу "Панорама" на Печерську звинуватили в руйнуванні пам'ятки архітектури "Кругла вежа". А зведенню об'єкта на вул. Гончара, 35 і Ambassador house активно перешкоджали жителі сусідніх будинків.
Андрій Тарасов
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас