Костусєв розпробував дорогий спирт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Костусєв розпробував дорогий спирт

Казна та Політика
255
Антимонопольний комітет оштрафує на 2 млн. грн. 40 спиртзаводів за цінову змову. Жоден гравець спиртової галузі провини поки не визнав
У прес-службі АМКУ підтвердили, що сьогодні в комітеті відбудеться засідання, на якому, зокрема, буде винесене рішення в справі про змову спиртзаводів. Як стало відомо, серед фігурантів - Бершадський спиртзавод, Мартинівський спиртзавод (обоє - Вінницька обл.), Залучанський спиртзавод (Івано-Франківська обл.), Дубов’язівський спиртзавод (Сумська обл.), ДП "Сумиспирт", Іванковський спиртзавод (Черкаська обл.), Вишняківський спиртзавод (Полтавська обл.), Артемівський спиртзавод (Харківська обл.), - усього 40 підприємств (повний список буде доступний сьогодні в другій половині дня на сайті). Фахівці комітету вважають, що в результаті змови було охоплено більше 70% ринку.
АМКУ планує оштрафувати підприємства в загальному на 2 млн. грн. Це в кілька разів менше від максимально можливої суми санкції - за законом Антимонопольний комітет має право оштрафувати учасників змови на суму до 10% річного доходу. "Але в нас не було мети поставити на коліна спиртову галузь - а тільки вжити заходів, щоб таке не повторилося, а змовники одержали урок", - сказав голова АМКУ Олексій Костусєв. Штраф може бути зменшений, якщо учасники змови визнають свою провину. Однак, за даними "і", поки підприємства мають намір відстоювати свою невинність. "Змову визнавати не будемо, у нас є аргументи підвищення ціни", - говорить заступник глави "Укрспирту" Ніна Гаркава. За її словами, на засідання запрошені директори підприємств, однак багато хто доручили представляти їх третім особам - зокрема, доручення виписані на головного економіста концерну Володимира Маховку, що буде присутній від імені "Укрспирту". "Інтереси заводів від нас буде представляти юрист об'єднання "Поділляспирт" (у Вінницькій області штраф загрожує чотирьом спиртзаводам). Наша позиція - змову визнавати не збираємося, плануємо судитися",- говорить Василь Мамчур, генеральний директор об'єднання "Поділляспирт".
У відомстві Олексія Костусєва впевнені в бездоганності зібраних доказів проти спиртзаводів. "Рішення приймається не на підставі економічного аналізу ринку (як це було в дії про змову семи оптових цукрових трейдерів, оштрафованих комітетом на 17,2 млн. грн. за антиконкурентні погоджені дії на ринку цукру влітку 2005 р.). У нас є прямі докази - є офіційні документи учасників змови про підвищення цін на спирт",- розповіли в АМКУ.
За словами Василя Мамчура, узгодження цін - звичайна практика в "Укрспирті". "Як ми можемо підвищити ціну, не погодивши це із заводами?- дивується він. - Крім того, держава сама створила монополіста в галузі - "Київспирт", що один володіє ліцензією на продаж продукції, і питання про ціни варто адресувати йому". На думку фахівця, штрафи для підприємств непосильні та у випадку вилучення великих сум з обігу, є ризик зупинки спиртзаводів.
Представники переробників вважають, що ціноутворення спирту не завжди прозоре. "Наприклад, чому спирт, що йде на експорт, дешевший, ніж для внутрішнього ринку? - говорить гендиректор СОВАТ Володимир Демчак. - Підприємства шкода, але якщо є змова, що вкладається в поняття антиконкурентних дій, то комітет повинен карати фігурантів поза залежністю від їхньої форми власності".
Нагадаємо, в IV кварталі 2006 р. спирт вищого очищення коштував 44 грн. за 1 дал, "Люкс" - 46 грн. за 1 дал, "Екстра" - 45 грн. за 1 дал. У такому одноразовому підвищенні комітет помітив ознаки погоджених дій.
Держконцерн "Укрспирт" створений в 1996 р. У концерн входять 85 підприємств державної форми власності і 23 асоційовані члени. Річна потужність підприємств концерну - близько 60 млн. дал спирту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас