США відмовляться від нафти? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США відмовляться від нафти?

Енергетика
439
На тлі стабільно високих цін на нафту влада США вживає заходів, покликаних збільшити економію паливних ресурсів країни і знизити залежність американської економіки від імпорту нафти.
Палата представників Конгресу США схвалила енергетичний білль, відповідно до якого за допомогою зниження рівня споживання бензину автомобілями і розвитку біопалива буде досягнута економія 4 мільйонів барелів палива на день до 2030 року. Сенат також схвалив закон.
"Прикладом може слугувати Японія, що в останні 4 роки досить успішно знижувала свою залежність від нафти і газу". Тепер документ, що його автори вже назвали "історичним", направиться на підписання до президента США Джорджа Буша.
Основний упор в енергетичному біллі робиться на тому, що рівень витрати палива американськими автомобілями повинен знизитися на 40 % до 2020 року.
Щоб домогтися такого зниження, автовиробникам необхідно буде забезпечити витрати палива своїх моделей на рівні, що не перевищує 6,7 літра на 100 кілометрів пробігу.
Перший етап реалізації нової енергетичної програми вступить в силу менше ніж через три роки. Технічна модернізація повинна бути застосована для автомобілів 2011 модельного року.
На думку голови торговельного комітету в Сенаті США Деніела Інує, новий закон дозволить заощаджувати до 1 мільйон барелів палива на день до 2020 року і до 4 мільйон барелів до 2030.
Іншим пріоритетним напрямком, здатним збільшити економію енергоресурсів США, на думку авторів законопроекту, повинна стати розробка альтернативних джерел енергії.
В енергетичному біллі вказується, що найбільш перспективним варіантом серед альтернативних джерел енергії може стати етанол, виробництво якого планується збільшити в п'ять разів до 36 мільярдів галонів на рік до 2020 року.
Виробляти етанол американські законодавці розраховують насамперед з дерев'яної стружки і сільськогосподарських відходів.
Творці білля розраховують на американський науково-технічний сектор, що повинен буде розробити спеціальні енергозберігаючі освітлювальні прилади, а також значно знизити споживання електрики в таких традиційно енергозатратних пристроїв, як кондиціонери, посудомийні і пральні машини.
Планується, що зниження споживання електрики в споживчому секторі дозволить американському уряду заощадити до 13 мільярдів доларів на рік.
Однак в енергетичного білля знайшлося досить багато критиків у парламенті США.
Так, конгресмен Джо Бартон назвав описані в законопроекті обсяги зниження споживання нафти нереалістичними, а способи досягнення цього зниження "вірним рецептом економічного спаду".
А сенатор Джеймс Інхоуф розкритикував законопроект, вважаючи, що в спробі дотримання його автомобільні компанії будуть навмисно випускати більш компактні і легкі автомобілі, при цьому менш безпечні.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас