Інтервали набирають обертів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтервали набирають обертів

Фондовий ринок
562
За даними Української асоціації інвестиційного бізнесу (УАІБ), на 30 вересня 2007 р. було зареєстровано 35 інтервальних ІСІ, продовжують з'являтися нові великі гравці.
Минулого тижня відбувся фонд "Конкорд Перспектива" (КУА "Конкорд Есет Менеджмент"), що відразу ж став лідером за вартістю чистих активів. Друге і третє місця за цим показником належать фондам "Народний" і "Платинум" відповідно.
Інвестиційна політика в інтервальних фондів більш ризикована, ніж у відкритих. Директор компанії управління активами (КУА) "Драгон Есет Менеджмент" Андрій Золотухін відзначив, що для інтервальних фондів підходять вкладення в акції 1-го, 2-го і деяких емітентів 3-го ешелону, у той час як для відкритих фондів навіть акції 2-го ешелону можуть бути неприйнятні для вкладень. Це обумовлено тим, що далеко не завжди ці акції мають достатню ліквідність, щоб у будь-який день можна було продати великий блок акцій 2-го ешелону, а тим паче 3-го.
На думку директора з управління активами "АРТ-КАПІТАЛ Менеджмент" В'ячеслава Маслєннікова, при управлінні інтервальними фондами ешелон вкладення в акції залежить від ліквідності фонду: "Якщо інтервальний фонд здійснює викуп один раз на рік (максимальний термін для одного викупу), то можна всю частку, що законодавство дозволяє вкладати в акції, інвестувати в акції 2-го і 3-го ешелонів. Чим менший інтервал, тим більша частка повинна бути в ліквідних паперах".
З 14 листопада до 14 грудня найбільший прибуток для їх компаній принесли акції таких емітентів: "Херсонобленерго" - 154%, "Хмельницькобленерго" - 23%, "Норд" - 17%, Кременчуцький колісний завод - 14%, "Житомиробленерго" - 13%. Більше 90% інвестицій на фондовому ринку України - гроші іноземних інвесторів, тому він значною мірою залежить від ситуації на світових фондових ринках.
У розглянутий період ситуація там була дуже нестабільною, американські, англійські і японські ринки виявилися в мінусі, що, у свою чергу, негативно вплинуло на вітчизняний фондовий ринок. Внаслідок цього індекс ПФТС протягом досить тривалого часу знижувався.
Серед внутрішніх економічних факторів експерти назвали публікацію звітності емітентів і перегляд прогнозів темпів інфляції на 2007-2008 р. За словами Андрія Золотухіна, підвищення ціни на газ для України вище від очікуваного також вплинуло на фондовий ринок, оскільки в низці компаній-виробників газ становить значну частину собівартості продукції. За прогнозами Маслєннікова, найближчим часом найбільший прибуток всім інвесторам можуть принести акції залізничного і гірничорудного машинобудування.
У річній перспективі, на думку Золотухіна, у першу чергу привабливими будуть галузі, орієнтовані на кінцевого споживача (банки, виробники машин, пива, супермаркети роздрібної торгівлі), а також ті, які спрямовані на розвиток і розширення інфраструктури, оскільки вже в наступному році почнуться підготовчі роботи до Євро-2012. Також перспективною буде металургія. Внаслідок недавно оголошеного урядом курсу щодо лібералізації енергетичного ринку інвестиції в компанії електроенергетики в наступні кілька років будуть прибутковими.
Експерт прогнозує, що наступного року фондовий ринок може зрости мінімум на 30-40%.
Як вважає Маслєнніков, ревальвація гривні може стати додатковим стимулом для спекулятивних інвестицій в Україну. Майбутній вступ країни до СОТ вже включено в ціни активів, так що він особливого впливу мати не буде.
"На зростання фондового ринку наступного року найбільший вплив зроблять дві складові: темпи економічного розвитку в країні і кількість нових інвестицій на фондовому ринку, як внутрішніх, так і закордонних, - говорить Андрій Золотухін. - З боку іноземних портфельних інвесторів очікується значний притік вкладень у наш фондовий ринок". Серед країн СНД Україна є найбільше інвестиційно привабливою, оскільки тут немає глобальних ризиків для закордонних портфельних інвесторів, на відміну від Росії і Казахстану, говорить експерт. Тому багато глобальних гравців розглядають Україну як перспективну країну для інвестицій в 2008 р.
Перевагою інтервальних фондів у порівнянні з відкритими є їх більш висока прибутковість, а в порівнянні із закритими - менша ризикованість. Інтервальним ПІФам набагато легше планувати свої інвестиції, ніж відкритим фондам, - керуючі мають можливість вкладати кошти фонду на більш тривалий термін. За даними УАІБ, у цілому на ринку інтервальних фондів більше 75% вкладників - це фізособи-резиденти, майже 22% - юрособи-резиденти, 2,6% - юрособи-нерезиденти, 0,17% - фізособи- нерезиденти.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас