Віктор Янукович вирішив триматися в тіні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Янукович вирішив триматися в тіні

Казна та Політика
159
Учора лідер Партії регіонів Віктор Янукович заявив, що планує створити тіньовий уряд, до складу якого ввійдуть представники парламентської опозиції. Лідери блоку Литвина і Компартії вже відмовилися від участі в роботі такої структури. У Партії регіонів також не всі згодні з необхідністю її формування.
Про плани Партії регіонів (ПР) зі створення тіньового Кабінету міністрів Віктор Янукович повідомив учора перед початком пленарного засідання Верховної ради. "Ми розподілимо обов'язки між депутатами по кожному міністерству, по кожній галузі. Ми будемо моніторити ситуацію і пропонувати альтернативні рішення", - описав він технологію роботи цієї структури. Однак лідери Компартії і блоку Литвина заявили, що не мають наміру брати участь у роботі альтернативного уряду. "Я категорично проти його створення", - сказав Петро Симоненко (КПУ). "Крім розмов, у цьому тіньовому уряді нічого не буде", - упевнений Володимир Литвин.
Слід зазначити, що термін "тіньовий уряд" відсутній у нормативно-правовому полі. У січні 2007 року був прийнятий у першому читанні проект закону "Про парламентську опозицію", у якому описуються деякі аспекти діяльності такої структури. Однак сьогодні в ПР не бачать необхідності приймати його в другому читанні. "Цей законопроект далекий від ідеального, і його потрібно серйозно змінювати", - вважає один зі співавторів документа Микола Комар. Втім, в історії України є прецедент роботи альтернативного уряду. У жовтні 1997 року з ініціативи Павла Лазаренка, відправленого у відставку з посади прем'єр-міністра, був створений опозиційний кабінет міністрів, який очолила Юлія Тимошенко. Його діяльність припинилася в січні 1999 року, що стало результатом конфлікту Тимошенко і Лазаренка.
Комар, що раніше курирував у ПР роботу із законодавчого забезпечення діяльності опозиції, повідомив, що виступає проти створення тіньового уряду. "В українських реаліях воно не буде ефективним і стане лише збудником безладдя", - сказав депутат, відзначивши, що керівні органи партії "ще не приймали яких-небудь рішень із цього приводу".
У числі тих, хто підтримує ідею створення тіньового уряду, деякі члени колишнього уряду Віктора Януковича. "Опозиція повинна серйозно контролювати діяльність влади, а тіньовий уряд буде інструментом такого контролю", - заявив народний депутат Анатолій Кінах, що обіймав посаду міністра економіки з березня по грудень 2007 року. При цьому Кінах наполягає на необхідності формалізувати діяльність тіньового кабміну, зокрема затвердити регламент і структуру, що "дозволить розробляти альтернативний проект бюджету та альтернативні постанови уряду".
Тим часом народний депутат Володимир Рибак (віце-прем'єр в уряді Віктора Януковича) цієї думки не розділяє. Він заявив, що не вважає за можливе створення такої структури, а також виступає проти вживання терміна "тіньовий уряд". На його думку, фракція повинна створити "віртуальне", не формалізоване об'єднання депутатів, за кожним з яких буде закріплений напрямок роботи, що відповідає міністрові або віце-прем'єрові. При цьому дана структура не буде взаємодіяти з Кабінетом міністрів. "Ми будемо генерувати ідеї і викладати їх у відкритий доступ. Якщо уряду буде потрібно - він сам їх візьме. А так, щоб спеціально вносити на їхній розгляд якісь напрацювання, - цього ми робити не збираємося", - сказав Рибак.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас