Промислові запаси Суботинського родовища в Криму становлять 100 млн т нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Промислові запаси Суботинського родовища в Криму становлять 100 млн т нафти

Енергетика
239
Державне акціонерне товариство "Чорноморнафтогаз" закінчило буріння і провело випробування першої розвідницької свердловини на Суботинському нафтовому родовищі на прикерченському шельфі Чорного моря, підтвердивши його промислові запаси в розмірі 100 млн т нафти.
Про це РБК-Україна повідомили в прес-службі ДАТ "Чорноморнафтогаз".
"Таким чином, після запуску родовища в промислову експлуатацію щорічний видобуток нафти, як і прогнозувалося раніше, складе 1 млн т", - підкреслили в прес-службі.
В 2008 р. ДАО "Чорноморнафтогаз" планує пробурити розвідницьку свердловину №2 і за підсумками проведених геологорозвідувальних робіт почати пробну експлуатацію двох свердловин. Однак перспективи освоєння першого українського морського родовища нафти прямо залежать від державного фінансування геологорозвідки, що поки не відповідає поставленим перед Компанією завданням - проведені роботи на Суботинському родовищі профінансовані не більше ніж на 40%.
Відзначимо, що в листопаді ц.р. голова правління ДАО "Чорноморнафтогаз" Анатолій Присяжнюк заявив, що рівень рентабельності очолюваної ним компанії цього року знизився з 24,2% до 0,8%. На зниження зростання рентабельності вплинуло збільшення цін на нафтопродукти та електроенергію.
На думку Присяжнюка, для активізації українського нафтогазодобування на державному рівні необхідно дозволити реалізацію природного газу, що добувається на шельфі, бюджетним організаціям, а також тепловиробникам і промисловим підприємствам. Крім того, за його словами, необхідно скасувати рентну плату за вуглеводні морського походження. Присяжнюк відзначив, що ціна на природний газ власного видобутку повинна бути приведена до ринкових показників. При цьому він підкреслив, що необхідно передбачити щорічне виділення коштів з держбюджету на виконання геологорозвідувальних робіт в акваторії Чорного та Азовського морів. В 2007 р. на геологорозвідку в бюджеті було передбачено 30 млн грн, тоді як у попередні роки - не менше 200 млн грн, відзначив Присяжнюк.
Прикерченський шельф - одна із найбільш перспективних ділянок шельфу Чорного моря, початкові ресурсы вуглеводнів якого становлять 257 млн т умовного палива.
ДАО "Чорноморнафтогаз" спеціалізується на видобутку природного газу, газового конденсату і нафти в Азово-Чорноморському басейні. 100% акцій належать НАК "Нафтогаз України". За 10 міс. 2007 р. "Чорноморнафтогаз" здійснив видобуток 960 млн куб. м природного газу, чистий прибуток компанії скоротився в 3,8 рази до 33 млн грн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас