Продано Велику хартію вольностей 1297 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Продано Велику хартію вольностей 1297 року

Фондовий ринок
180
Цінний документ залишиться на території США. Екземпляр Великої хартії вольностей - Magna Carta -, підписаний королем Англії Едуардом Першим у жовтні 1297 року, проданий у вівторок на аукціоні Sotheby's за $21,3 млн. За кожне слово раритетного документа, таким чином, було заплачено $8 528.
Покупцем документа, що першим заклав основи європейської демократії, проголосивши особисту свободу і торжество закону, став мільярдер і філантроп Девід Рубенстайн (David Rubenstein). Рубенстайн має намір передати історичний документ у Національний архів як довгострокову позику.
"Мені здається дуже важливим, щоб Велика хартія вольностей залишилася в США. Я прагнув до того, щоб її єдиний екземпляр не покинув територію нашої країни після аукціону", - цитує газета The Times Рубенстайна.
Рубенстайн займає 165 місце в рейтингу 400 найбагатших американців за версією журналу Forbes. Він є співзасновником приватної інвестиційної компанії Carlyle Group. В 1970-х він працював радником президента Джиммі Картера.
Екземпляр Великої хартії вольностей на Sotheby's виставив техаський мільярдер Росс Перо, що двічі балотувалося на посаду президента США як незалежний кандидат. Отримані від продажу документа гроші він направить на потреби своїх благодійних фондів, що займаються медичними дослідженнями і допомогою ветеранам воєнних дій.
Список, що належав Перо, був виконаний в 1297 році, тобто за 82 роки після написання оригіналу. Це - єдиний екземпляр з 17, що дійшли до наших днів, який перебуває в приватних руках. Оригінал хартії і три перші копії були створені при королі Іоанні Безземельному, вісім - при Генріху III, п'ять - при Едуарді I. Екземпляр Перо-Рубенстайна вважається особливо цінним, оскільки саме його копіювали для кодексу законів Англії. Перо купив його в 1984 році за $1,5 млн.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас