ArcelorMittal відмовив ІСД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ArcelorMittal відмовив ІСД

Фондовий ринок
288
Найбільша світова сталеливарна компанія ArcelorMittal розірвала угоду про продаж свого американського заводу Sparrows Point консорціуму в складі американських Esmark Incorporated і Wheeling Pittsburgh Corporation, бразильської CVRD та української корпорації "Індустріальний союз Донбасу".
За даними ArcelorMittal, причиною зриву угоди стала нездатність консорціуму у відведений термін забезпечити її фінансування. Один із засновників Esmark Крейг Т. Бучард заявив, що він готує нову пропозицію по Sparrows Point, можливо, з новими партнерами. За даними Steel Business Briefing, такий розвиток подій викликаний тим, що з угоди вирішив вийти ІСД. За даними того ж видання, незадоволеність українського співзасновника викликана планами консорціуму поставляти сталеві сляби виробництва Sparrows Point на підприємства Wheeling-Pittsburgh.
Ще наприкінці минулого року ІСД заявляв, що планує разом з Duferco International щорічно відправляти Esmark, що є акціонером Wheeling-Pittsburgh, 1,4 млн. т слябів. Таким чином, теоретично поставки з Sparrows Point могли привести до скорочення або витіснення частки ІСД. Аналітик Upras Capital Олександр Макаров також припускає, що причиною зриву угоди можуть бути розбіжність між учасниками в планах розвитку заводу і бізнесу в США в цілому. Sparrows Point є інтегрованим металургійним комбінатом, що виробляє агломерат, чавун, сталь, гарячекатаний і холоднокатаний прокат. При цьому потужності з виплавки сталі і виробництва заготовки були недозавантажені - торік зроблено 2,7 млн. т при потужності двох машин безперервного лиття заготовки (МНЛЗ) 3,9 млн. т на рік. За словами пана Макарова, ІСД розраховував поставляти на завод українські сляби, виробляючи з них плоский прокат, а американські партнери, у свою чергу, заявили про плани щодо нарощування випуску слябів на заводі і відвантаження більше 800 тис. т щорічно на адресу одного з учасників угоди - Wheeling-Pittsburgh. "Імовірно, їх підтримував і четвертий учасник СП - бразильська Vale (раніше - CVRD). Бразильці планували реконструювати аглофабрику і збільшити поставки виробленої ними залізної руди. У результаті вийшов би приріст випуску чавуну, сталі, слябів. Таким чином, плани бразильців та американців розходилися з намірами ІСД", - вважає Макаров.
Підтвердити або спростувати версію Steel Business Briefing в ІСД учора не вдалося. Як і припущення деяких експертів про те, що в ІСД могло не вистачити коштів для участі в угоді. Достовірної інформації про долю ІСД у консорціумі немає. Раніше в "Індустріальній групі" (управляє активами ІСД) обмежувалися повідомленнями, що корпорація володіє міноритарним пакетом акцій.
За даними Wall Street Journal, загальна сума угоди становила $1,35 млрд. При цьому, за даними Wheeling-Pittsburgh, $790,5 млн. повинні скласти внески від засновників консорціуму, а решта грошей планувалося залучити у вигляді кредитів. За даними американських ЗМІ, внески CVRD становили $270 млн., ІСД - $305 млн.
Таким чином, з огляду на розмір залучених кредитів, частка ІСД у СП могла скласти не 25%, як припускали деякі українські ЗМІ, а 33%. Втім, виходячи з виробничих показників Sparrows Point, його вартість повинна перевищувати заявлені $1,35 млрд. Не виключено, що ArcelorMittal підвищила суму угоди, що і загальмувало її завершення.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас