Віктор Пинзеник набрав ваги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Пинзеник набрав ваги

Казна та Політика
300
В економічний блок уряду Юлії Тимошенко ввійдуть міністр фінансів Віктор Пинзеник, міністр праці та соціальної політики Людмила Денисова і міністр економіки Богдан Данилишин.
Призначення останнього стало несподіванкою навіть для членів БЮТ. За оцінками опозиції, у такий спосіб створюється нерівномірна структура, коли міністр економіки буде мати значно меншу політичну вагу, ніж глава Мінфіну. Експерти також не виключають подальшого посилення Мінфіну шляхом підпорядкування йому Державної податкової адміністрації та митниці.
Повернення на посаду міністра фінансів Віктора Пинзеника було передбачуваним - він займав це крісло як у попередньому уряді Юлії Тимошенко, так і в уряді Юрія Єханурова.
На цій посаді Пинзеник виявив себе як супротивник зовнішніх запозичень (в 2006 році уряд Юрія Єханурова взагалі не робив зовнішніх запозичень), а також як прихильник скорочення бюджетних субсидій підприємствам. Крім того, Пинзеник показав себе прихильником посилення Мінфіну шляхом підпорядкування йому Державної податкової адміністрації (ДПАУ) і митної служби. Експерти очікують, що ці тенденції збережуться і в нинішньому уряді. "Віктор Пинзеник буде прагнути змінити структуру міжбюджетних відносин, передавши низку функцій місцевим бюджетам. Крім того, він буде прагнути консолідувати роботу Мінфіну із ДПАУ і митницею, а також буде розвивати внутрішній ринок позик", - упевнений начальник економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин. Сам Віктор Пинзеник учора від коментарів відмовився.
На противагу Пинзенику - призначення на посаду міністра економіки Богдана Данилишина, члена-кореспондента Національної академії наук, глави Ради з вивчення продуктивних сил України. Це стало сюрпризом навіть для членів БЮТ. "Чесно кажучи, це призначення для мене самого стало несподіванкою", - зізнався народний депутат від БЮТ Сергій Терьохін (раніше вважався основним претендентом на цю посаду).
Як повідомляє офіційний сайт Ради з вивчення продуктивних сил України, Данилишин вивчає "шляхи вирішення актуальних проблем формування сучасної державної регіональної політики, економіки, природокористування і розвитку продуктивних сил України в контексті нових економічних і політичних умов". Віддаючи належне академічному досвіду нового міністра, представники опозиції все-таки не впевнені, що його легко буде застосувати на практиці. "Я знаю Данилишина вже близько десяти років і вважаю його гарним економістом. Але справа в тому, що він ніколи не працював в органах виконавчої влади", - відзначив народний депутат Олексій Плотніков (Партія регіонів).
Крім того, Плотніков висловив побоювання, що такі призначення створять дисбаланс між міністерствами економіки і фінансів. "Міністерства фінансів та економіки повинні бути противагами. А у зв'язку зі значним політичним досвідом у Віктора Пинзеника і його відсутністю у Данилишина створюється значна різниця у впливовості очолюваних ними міністерств", - заявив він. Втім, коаліція не бачить причин для занепокоєння. "Сильного міністра фінансів збалансують сильні галузеві міністри", - сказала народний депутат Ксенія Ляпіна (НУНС).
На цьому тлі призначення на посаду міністра праці і соціальної політики народного депутата Людмили Денисової (БЮТ) виглядає цілком очікуваним. Як раніше пояснила сама Денисова, причиною призначення став її "величезний досвід роботи в даній сфері". "Я очолювала кримське управління Пенсійного фонду України, працювала в Управлінні державного казначейства в АРК із 2001 року, була міністром фінансів Криму", - заявила вона.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас