Експерти: Призначення нового прем'єра практично не відбилось на котируваннях українських акцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Призначення нового прем'єра практично не відбилось на котируваннях українських акцій

Фондовий ринок
351
Фондовий ринок України слабо відреагував на обрання Юлії Тимошенко прем'єр-міністром, хоча в короткостроковій перспективі аналітики допускають зростання українських акцій у зв'язку з можливістю стабілізації політичної ситуації в країні.
За підсумками торгів у вівторок ПФТС-індекс виріс на 0,81%, продемонструвавши невелике зростання багатьох ліквідних акцій, таких як "Центренерго", що подорожчали на 0,78%, "Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод" - на 1,69%, Маріупольського заводу важкого машинобудування - на 0,92%, "Азовсталі" - на 0,52%, "Мотор Січі" - на 0,48%.
Як сказав старший аналітик ТОВ "Український фондовий центр" (Київ) Володимир Ланда, український ринок акцій відреагував на новину про обрання Тимошенко прем'єр-міністром очікувано, "а точніше - практично ніяк".
Незначну позитивну динаміку українських індексів у першу половину торговельної сесії у вівторок він пояснює продовженням висхідного тренда, що намітився ще в останні дні осені. При цьому В.Ланда відзначив, що ліквідні акції практично не відреагували на події в парламенті - їхні котирування не зазнавали великих змін.
"На наш погляд, пояснювати невелике ранкове зростання ринку ймовірністю політичної стабілізації внаслідок призначення прем'єра - не цілком коректно, оскільки в сформованій ситуації про зниження градуса політичної дискусії мова поки не йде", - сказав він.
У свою чергу, аналітики КУА "Магістр" (Київ) також відзначають мляву реакцію ринку на обрання Тимошенко прем'єр-міністром України.
За їхніми словами, котирування змінилися різнонаправлено з деякою перевагою числа паперів, що виросли, де найбільше зростання було відзначено по акціях Харцизького трубного заводу - на 4,84%, Стаханівського вагонобудівного заводу - на 3,88% і ЛуАЗа - на 3,48%. Більше від інших подешевіли акції "Львівенерго" - на 8,1%, "Азовобщемаша" - на 3,65% і "Луганськтепловоза" - на 2,35%.
"На нашу думку, відсутності яскраво вираженої реакції на обрання Тимошенко прем'єром є кілька пояснень. По-перше, у певній мірі вплив цієї події на ціни було вже враховано учасниками торгів раніше. По-друге, формат коаліції, побудований на 226 голосах, досить не стійкий, і це все розуміють. У зв'язку з цим уряд буде мати певні обмеження у своїй діяльності (дуже коректними і вивіреними повинні бути його дії для збереження хиткої більшості). Імовірність розпаду коаліції досить висока. По-третє, зовнішній негатив останніх місяців та очікування чогось ще гіршого не сприяють зростанню ринку", - коментують аналітики.
Як вважає генеральний директор ТОВ "Компанія з управління активами" Капіталъ" (Київ) Дмитро Ніколаєв, новина про обрання Ю.Тимошенко прем'єром у короткостроковій перспективі позитивним чином позначиться як на котируваннях українських акцій, так і на фондовому ринку в цілому.
"Це підтверджує сьогоднішній день. Котирування на купівлю і продаж виросли практично по всіх ліквідних цінних паперах", - говорить він.
Д.Ніколаєв припускає, що котирування акцій "другого" і "третього" ешелонів також виростуть під кінець року, оскільки невизначеність, що витала останнім часом, не давала приводів для зростанню ринку. Зовнішні фактори також були негативні.
"Після обрання прем'єра настає період деякої стабільності. Додатковим фактором зростання буде очікування вступу України до СОТ в наступному році", - додав експерт.
У цілому з початку поточного року ПФТС-індекс зріс на 122,03%, з початку грудня - на 2,28%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас