Червоненко розворушив тераріум — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Червоненко розворушив тераріум

Нерухомість
379
Сьогодні на острові Хортиця почнеться перший виїзний робочий день тимчасової депутатської комісії міськради на чолі з депутатом Євгеном Черняком, що повинна розібратися в ситуації із самовільним захопленням земель на території Національного заповідника "Хортиця".
Створення даної комісії ініціював мер Запоріжжя Євген Карташов на прохання директора заповідника Максима Остапенка. "Незважаючи на те, що місто передало землі острова заповіднику, він залишається територією Запоріжжя.
Ми не можемо бути сторонніми спостерігачами, коли входять окремі бізнес-структури, порушують закони, починають будувати якісь паркани для того, щоб запорожці не могли бути на Хортиці. Хортиця - це вільна земля! Ніяких парканів, ніяких перешкод тут не буде. Хто намагається захопити на острові землю, буде оголошений у місті персоною нон ґрата", - заявив пан Карташов. За словами секретаря комісії, депутата міськради від ПР Людмили Маринюк, "комісія прикладе всі зусилля, щоб повернути запорожцям те, що в них забрали загарбники хортицьких земель". Результати роботи депутатської комісії будуть представлені громадськості 1 лютого 2008 р.
Тим часом у п'ятницю, 14 грудня, губернатор області Євген Червоненко заявив на прес-конференції, що "знесення паркану навколо будинків на території колишньої бази відпочинку алюмінієвого комбінату - лише початок боротьби з незаконним присвоєнням землі на території заповідника". Позиція обласної виконавчої влади залишається незмінною: Хортиця є і буде національною святинею. Розмежування землі на державну і комунальну форми власності буде проходити лише в рамках чинного законодавства. "Усе, що побудовано до вступу в силу указу президента України Віктора Ющенка "Про негайні заходи щодо розвитку Національного заповідника "Хортиця", буде узаконено, а все, що побудовано після указу, на підставі рішення суду буде демонтовано. З нинішніми орендарями земельних ділянок будуть укладені відповідні угоди. Орендна ж плата не буде низькою - вона повинна значно наповнювати бюджет Запоріжжя", - сказав Євген Червоненко.
Під час прес-конференції губернатор продемонстрував довідку Центру державного земельного кадастру (Центр ДЗК), у якій зазначене, хто має земельний інтерес на острові Хортиця. Відповідно до переліку, що був складений ДП "Запорізький інститут землевпорядкування" при виконанні проекту відводу земельних ділянок Національному заповіднику "Хортиця", зараз на острові зафіксовано 42 земельних ділянки, які зайняті сторонніми користувачами. Крім того, запорізьким міським відділенням Центру ДЗК у цей момент здійснюється виконання робіт на підставі укладених договорів відведення земельних ділянок на острові Хортиця ще 15 замовникам. Серед них є приватні особи, заводи, цвинтарі, будівельно-монтажні управління, міські тепломережі. Також було встановлено 13 незаконно зведених об'єктів, власників яких і має виявити тимчасова депутатська комісія. Ім'я одного з незаконних забудовників уже відомо - Орджонікідзівський районний суд Запоріжжя постановою від 4 грудня поточного року зобов'язав громадянина Подпоріна звільнити незаконно зайняту територію.
Губернатор області Євген Червоненко заявив: "Як тільки всі прізвища незаконних забудовників стануть відомі, у хід будуть пущені бульдозери - і всі ці об'єкти з території острова будуть знесені. Ми розворушили досить великий тераріум, що показав корозію моралі нинішнього українського суспільства".
Також у п'ятницю відбулася прес-конференція директора Національного заповідника "Хортиця" Максима Остапенка, на якій він прокоментував ситуацію навколо конфлікту з ТОВ "Преміум 2003". За уточненими даними, керівництво даної київської фірми намагалося захопити 15 га території заповідника. Під час розгляду, що провели юристи заповідника, було виявлено звернення "Преміум 2003" у міськраду Запоріжжя про створення житлового кооперативу на землях колишньої бази відпочинку "Сiч". На пляжі, що примикає до бази відпочинку, нові власники збиралися створити приватну зону відпочинку з набережною і причалом.
Це є грубим порушенням закону, тому що даний пляж має статус земель особливої історичної цінності, на яких ще не проводилися археологічні дослідження. Оскільки ТОВ "Преміум 2003" перебуває в стані ліквідації, від імені заповідника був спрямований офіційний лист главі ліквідаційної комісії, у якому дирекція просить направити для відповідних переговорів уповноваженого представника. Уже відомі 20 власників будиночків на базі "Сiч". За словами пана Остапенка, для того щоб ситуацію з ними врегулювати законно, власники будиночків повинні організувати єдину юридичну особу або перевезти своє майно (будиночки) в інше місце.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас