Скромно, але прибутково — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скромно, але прибутково

Фондовий ринок
962
Рекордне зростання фондового ринку цього року гарантувало максимальні прибутки пайовим інвестфондам. Їх заробітки перевищували 300% річних, а інвестиції вкладників підскочили в рази. Такої реклами, на думку фінансистів, ПІФам буде цілком достатньо для збільшення внесків українців у фонди в 2008 р. відразу у два-три рази. Однак фондовики більше не обіцяють клієнтам надзвичайних заробітків, аналогічних доходам цього року.
Енергетики обійшли всіх
Результати роботи вітчизняного фондового ринку в 2007 р. перевершили всі очікування. Тільки станом на 10 грудня індекс ПФТС збільшився на 124,4%, встановивши новий рекорд за час свого існування. За 2006 р. він піднявся лише на 41,3%, за 2005 р. - на 35,7%. "Найбільш збалансовано протягом року росла електроенергетика, де найменший приріст продемонстрували акції "Західенерго" - 114%, а найбільший - "Київенерго" (понад 400%).
Середнє подорожчання паперів у всьому енергетичному секторі з початку 2007 р. склало близько 300%. Також значно підвищилася вартість акцій машинобудівних заводів: тут лідером стали цінні папери "Мотор Січі", які показали зростання більш ніж 300%. На третє місце можна поставити металургійні комбінати, чиї ЦП піднялися в ціні більш ніж на 150% (лідером стала "Азовсталь" - майже 214%)", - розповів Діловій столиці генеральний директор ЗАТ "КУА "Інеко-Інвест" Олег Морква.
Головна причина стрімкого збільшення котирувань - навала іноземців, які один-поперед одного скуповували папери українських компаній. "Це загальносвітова тенденція - в 2007 р. стрімко підвищувався попит на акції ринків, що розвиваються, до числа яких входить й Україна. Значна кількість ЦП у нас була недооцінена, вони й показали найбільш помітне зростання. У першу чергу завдяки нерезидентам. Порядку 80% нових учасників фондового ринку, що з'явилися на ПФТС цього року, представляли іноземні компанії", - відзначив головний аналітик ІК "Ренесанс Управління Інвестиціями" Файг Байрамов.
Заробили
Плоди стрімкого припливу іноземних інвестицій і збільшення котирувань пожинали інвестиційні фонди. "Найбільш дохідними за підсумками 2007 р. виявляться закриті фонди, що вкладають свої активи переважно в акції українських підприємств. Прибутковість лідерів у цій категорії складе більше 180%. Менше через законодавчі вимоги, що не дозволяють їм вкладати в акції більше 40% активів, зароблять відкриті фонди - прибутковість лідерів досягне 85%", - повідомив аналітик КК "Сократ" Дмитро Омецинський.
За заробітками із закритими ПІФами цього року могли змагатися лише непублічні венчурні фонди, які як зазвичай декларували захмарні прибутковості - 200-300% річних. За ними, за словами експертів, йдуть закриті корпоративні інвестфонди (інвестор не може забрати свої вкладення раніше закінчення терміну договору), середні заробітки яких за підсумками року складуть 80-120% річних, а максимальні в лідерів - 150% річних.
Українці протягом року вміло оперували своїми коштами і найбільш активно вкладали заощадження у високоприбуткові компанії. "За моїми оцінками, інвестиції в невенчурні інвестиційні фонди за рік збільшилися в 2-2,5 рази і становлять сьогодні понад 2 млрд грн. Найбільш активно росли вкладення в корпоративні інвестфонди, оскільки там прибутковість, як правило, в 1,5-2 рази вища, ніж у відкритих та інтервальних (фонди відкриваються на певний проміжок часу) ПІФах", - відзначив Морква.
"На друге місце можна поставити відкриті фонди - приплив капіталу в них в 2007 р. склав порядку 200 млн грн., за ними йдуть інтервальні ПІФи - близько 100 млн грн.", - доповнив його Омецинський.
Фондовиків позбавлять спокою
Експерти не сумніваються, що, купившись на надзвичайні прибутки, українці наступного року стануть ще активніше вкладати свої заощадження в інвестфонди. "Ми вважаємо, що вкладення в ПІФи в 2008 р. можуть зрости в 2,5-3 рази", - спрогнозував фінансовий аналітик Parex Asset Management Ukraine Олексій Дударенко.
Хоча заробітки наступного року будуть не настільки приголомшливими. "Дуже багато чого буде залежати від стану світової фінансової системи. Швидше за все, ми побачимо збільшення ринку на початку року, а потім відбудеться стабілізація. Цінні папери багатьох українських компаній вже досягли своєї справедливої вартості, тому подальше стрімке зростання котирувань малоймовірне", - повідав начальник відділу торгівлі цінними паперами ІК "Трійка Діалог Україна" Володимир Грищенко.
За оптимістичними прогнозами зростання українського фондового ринку в 2008 р. складе приблизно 80-100%, песимістичними - 55-70%. "Найбільш привабливими для покупців цінних паперів будуть підприємства, що працюють на споживчий ринок, машинобудування, страхові компанії, а також великі промислові холдинги, які планують проведення публічних розміщень на західних біржах", - впевнений Грищенко. Передбачається, що вітчизняні підприємства будуть намагатися засвітитися на європейських біржах у другому півріччі. "Гадаю, що наступного року з IPO і приватними розміщеннями акцій на міжнародні майданчики вийде близько 25 українських компаній", - підкреслив Файг Байрамов з ІК "Ренесанс Управління Інвестиціями".
Очікується, що головними гравцями на вітчизняному фондовому ринку в 2008 р. залишаться іноземці. "У цей час частка нерезидентського капіталу на ПФТС, за моїми оцінками, становить понад 70%. У наступному році в Україні усе ще буде переважати нерезидентський капітал, хоча його частка може знизитися до 60-70%. Зате на позабіржовому ринку частка іноземних інвестицій буде збільшуватися: якщо цього року обсяг прямих іноземних інвестицій може скласти $7-9 млрд, то в майбутньому - перевищити $10 млрд", - розповів Олег Морква. Тому експерти допускають істотні коливання протягом 2008 р. котирувань на ПФТС у випадку масштабних політичних або економічних потрясінь у нашій країні, а також загострення світової фінансової кризи на зовнішніх ринках.
Як відомо, іноземці нервово реагують на такого роду новини: зазвичай при серйозних потрясіннях вони починають скидати українські ЦП і згортати операції, обвалюючи наш ринок.
Олена Лисенко
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас