Долар грає на руку гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар грає на руку гривні

Валюта
997
Україна не залишилася осторонь від світової кризи ліквідності, наслідком якої стало різке зниження курсу американського долара. І якщо експортерам зниження вартості валюти тільки на руку, то для українських банкірів та економіки в цілому наслідки можуть бути сумними. Влада вже шукає нові шляхи до зменшення залежності України від долара і зміцнення гривні.
Кризу спровокували американські позичальники. Поточний рік характеризувався стрімким падінням курсу долара. З початку року він подешевів відносно євро з 1,3177 $/євро до 1,4425 $/євро. Основна причина падіння - зростаючий дефіцит торговельного балансу США (за даними агентства Bloomberg, у жовтні він склав $57,8 млрд).
Крім того, економісти Goldman Sachs відзначають скорочення припливу капіталу в США через кризу на іпотечному ринку. Вона була спровокована американськими банками, які в погоні за клієнтом пропонували свої продукти найменш кредитоспроможним позичальникам. Негативні наслідки цієї стратегії позначилися після підвищення дисконтної ставки американської Федеральної резервної системи наприкінці червня цього року, що привело до підвищення плаваючих кредитних ставок. В результаті значна частина позичальників виявилася нездатною підтримувати оплату кредитів - якщо в 2005 році в США було конфісковано 705 тис. будинків, то в 2007-2008 роках очікується вилучення 1,35-1,44 млн будинків.
Намагаючись знизити втрати, банки почали позбуватися від паперів, вкладених у фонди, що кредитують позичальників з небездоганною кредитною історією (subprime). Аналітики Royal Bank of Scotland підрахували, що найбільші світові банки можуть втратити внаслідок кризи $500 млрд. Загальні втрати фінансового сектора США протягом найближчих років, за оцінками економіста Goldman Sachs Яна Хатціуса, можуть перевищити $2 трлн.
Долари перестали бути доступними У зв'язку зі світовою кризою до вересня поточного року валютні ресурси українських банків виявилися практично вичерпаними, а нові зовнішні позики стали недоступні. "Взаємна недовіра європейських банків підсилює недовіру і до українських банків", - говорить голова правління Ощадбанку Анатолій Гулей. Зараз позичати можуть тільки банки з іноземним капіталом або гарною інвестиційною історією і партнерськими зв'язками.
"Подорожчання зовнішніх ресурсів змушують банки працювати із гривневими ресурсами", - відзначає директор департаменту інвестиційно-банківських послуг ІК Concorde Capital Віталій Струков. Так, за результатами восьми місяців цього року темпи приросту обсягу доларових кредитів банківської системи перевищили 48%, а гривневих - 33%. У вересні ситуація почала змінюватися: валютні портфелі збільшилися на 5,4%, а гривневі - на 7,6%. До листопада тенденція продовжилася - зростання склало 4,1% і 7,6% відповідно, а розрив між темпами збільшення валютних і гривневих позик за 11 місяців скоротився до 8,1%. "Крім того, з'явилася тенденція скорочення ставок між доларом і гривнею", - говорить Струков.
Збільшення попиту на гривню знижує залежність економіки від долара. Відповідно до монетарного огляду Нацбанку, за 10 місяців цього року рівень доларизації економіки зменшився з 27% до 24,8%. Хоча тенденція скорочення різниці між доларовими і гривневими ставками не стала глобальною для всієї банківської системи, експерти прогнозують неминучість такого процесу. "Українські банки стали стримувати видачу доларових позик", - говорить Віталій Струков. Особливо страждають від цього юридичні особи.
Економіка працює на вивіз. Здешевлення долара виявилося вигідним для українських експортерів. "Близько 77% українських контрактів укладаються в доларах, а тому падіння цієї валюти здешевлює експорт, і підсилює наші позиції на іноземних ринках", - говорить старший економіст Bleyzer Foundation Олег Устенко.
Тим часом вигідна для експортерів ситуація може вплинути на економіку України. "У світі все більше держав з негативним сальдо рахунку поточних операцій. Країни, у яких його величина виявиться найбільшою, стануть менш привабливішими для інвестування. Ситуація нагадує умови, які склалися перед кризами 1994-1999 років у Мексиці, Азії, Росії і Бразилії", - заявили в Goldman Sachs. Нагадаємо, із січня по жовтень негативне сальдо торгівлі товарами в Україні вже досягло $8,82 млрд.
Втім, експерти поки не схильні нагнітати. "Ми спостерігаємо зниження інвестицій (в українську економіку), що пояснюється трохи експансіоністською внутрішньою політикою, - сказав постійний представник МВФ в Україні Балаш Хорват. - Однак завдяки фіксованому курсу валют приплив інвестицій незабаром стабілізується і зможе збалансувати дефіцит зовнішньоторговельних операцій".
Гривню будуть підтримувати. Банкіри впевнені, що пік світової кризи ліквідності ще не наступив і, отже, дешевих ресурсів для українських компаній не буде як мінімум до середини 2008 року. Тому експерти вважають, що тренд, що почався у вересні, на "гривневізацію" економіки продовжиться в наступному році. "Зараз гривня стала всім цікава, щоб сховатися від загрози валютного ризику волатильної пари долар/євро, - вважає Анатолій Гулей. - Коли співвідношення долар/євро подолає планку 1,5, на ринку можуть виникнути зовсім неадекватні симптоми.
Хтось почне різко позбуватися від долара, а хтось вирішить, що долар досяг піку і його потрібно купувати. Як буде змінюватися курс, ніхто поки не розуміє. Я вважаю, що все зупиниться в коридорі 1,48-1,52, і це стане початком оздоровлення. В такому випадку збиток для української економіки буде не настільки значним. Адже більше 80% нашого населення тримає свої заощадження в доларах".
Експерти не схильні очікувати різкої зміни структури українських контрактів - з доларів на євро. "Більшість українських зовнішньоторговельних контрактів укладається в доларах, і хоча в цей час почав рости відсоток договорів у євро, цей процес розвивається дуже повільно, і в 2008 році баланс істотно не зміниться", - вважає аналітик ІК Galt & Taggart Securities Євгенія Ахтирко. В перспективах переходу експортерів на розрахунки в євро сумнівається Устенко: "Поки долар дешевшає, і прибуток українських компаній внаслідок цього росте, переходу на євро не буде".
Регулятор і надалі має намір знижувати доларову залежність. У жовтні глава Нацбанку Володимир Стельмах повідомив про зменшення частки долара в золотовалютних резервах країни. Це призвело до того, що банки почали позбуватися від вільної валюти. Політики все частіше заявляють про необхідність перейти від прив'язки гривні до долара до "кошика валют", у якій значну роль будуть відігравати євро і російський рубль. При цьому глава ради НБУ Петро Порошенко неодноразово висловлювався за введення диференційованого обмеження на зовнішні позики, для того, щоб гроші, отримані від них, йшли винятково на кредитування реального сектора економіки. Відзначимо, що видача кредитів підприємствам за січень-листопад прискорилася на 55%, тоді як фізособам - на 85,1%.
Аналогічної позиції дотримуються і в уряді. "Іноземні позики не працювали на українську економіку, - упевнений радник міністра економіки Сергій Яременко. - Ці гроші пішли назад у чужу економіку через кредитування закордонних товарів народного споживання, а нам залишився мінус у зовнішньоторговельному балансі. Грошей на внутрішньому ринку дійсно не вистачає, але зовнішні запозичення потрібно обмежувати, хоча б за прикладом китайського уряду. Необхідно також ставити чіткі умови кредитування економіки закордонним банкам, які купують тут активи". Разом з тим, на думку Прозорова, варто очікувати збільшення частки контрактів не тільки в євро, але і в російських рублях. "Підприємства будуть орієнтуватися на валюти країн, з якими вони торгують", - пояснив він.
Зовнішні позики, які необхідно погасити найближчим часом
Джерело: інформаційне агентство Cbonds Динаміка зміни середньозважених річних кредитних ставок українських банків в 2007 році, %
Джерело: Національний банк
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас