Ринок нафти поступово змінює орієнтири — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок нафти поступово змінює орієнтири

Енергетика
174
Ціна на нафту тримається 18 грудня поблизу позначки закриття напередодні. Гравці чекають нових даних, але ринкові настрої схиляються до падіння ціни на "чорне золото".
Ще напередодні ми згадували про такий інструмент трейдера на ринку ф'ючерсів на нафту і газ, як приймач національної служби погоди. Втім, якщо 17 грудня в ранкові години увагу гравців було прикуто до сніжних заметів у Чикаго та кількох інших штатах, але вже 18 грудня стало відомо про те, що аж до настання нового року на більшій території США встановиться погода з температурами, вищими від середньої кліматичної норми. У цілому, для ринку це означає менш високі темпи споживання нафтопродуктів, особливо топкового мазуту, а також природного газу.
Втім, погода це далеко не найголовніший фактор ринку, що чинить тиск ддля зниження. Напередодні вийшли чергові макроекономічні дані по США, які є найбільшим споживачем сирої нафти у світі. Зокрема, Індекс ділових умов у виробничому секторі Нью-Йорка і північно-східного регіону США, Empire State Manufacturing Index, знову "порадував" учасників ринку несподіваним різким падінням. У грудні цей показник знизився до 10,3 пункти. Таким чином, особливих перспектив на різке збільшення споживання нафти в Північній Америці поки немає.
Ринок нафти трохи утримався на новинах про проблеми в нафтовидобувних районах, включаючи Аляску. Компанія ConocoPhillips призупинила роботу кількох свердловин у найпівнічнішому штаті Америки, оскільки трубопровід, що з'єднує кілька нафтових полів, протікає. Крім того, у Мексиканській затоці теж виникли невеликі проблеми через погоду. Мексиканська Petroleos Mexicanos була змушена призупинити роботу термінала Дос Бокас, що по-іспанськи означає "два роти".
Однак ринок досить слабко реагує на проблеми в районах нафтовидобутку, оскільки, за заявами компаній, вони будуть швидко ліквідовані, якщо вже не вичерпали себе до виходу поточного звіту. Тому ринок демонструє лише незначні коливання на ранкових торгах NYMEX в Азії. Станом на 8:55, ціна нафти марки Light Sweet з поставкою в січні перебуває біля позначки $90,73, що на $0,10 вище від ціни закриття напередодні. Утриманню ціни поблизу вчорашнього рівня сприяє стабільність у парі євро-долар. За європейську валюту дають $1,4404, що на 4 пункти більше, ніж напередодні. Барель марки Brent коштує $91,48, що на $0,19 вище від ціни закриття.
З'явилися перші прогнози відносно даного міністерства енергетики США по товарних запасах нафти, які повинні будуть вийти в середу 19 грудня. За опитуванням Dow Jones Newswires, запаси повинні скоротитися на 1,3 млн. барелів. Втім, навряд чи хтось сумнівається в тому, що скорочення відбудеться, оскільки минулого тижня спостерігалися проблеми з постачанням, включаючи постачання ключового термінала Кушинг в Оклахомі. Запаси дистилятів, включаючи топковий мазут, також трохи скоротяться - на 300 тис. барелів, а от запаси бензину можуть вирости на 700 тис. барелів. Втім, це лише одне опитування і за опитуваннями Reuters або Bloomberg дані можуть бути іншими.
У будь-якому випадку, настрій ринку далекий від оптимізму. Трейдери більш схильні очікувати подальше зниження ціни на нафту. Втім, невеликі локальні спроби гри на підвищення можуть відбуватися, особливо на тлі виходу даних щодо запасів. Проте, основні геополітичні фактори, здатні привести до різкого збільшення ціни, відсутні. Економічне життя в США поступово сповільнюється перед різдвяними святами й учасники ринку, скоріше, втримуються від яких-небудь агресивних спроб гри на підвищення.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас