Українські політологи вважають, що висування Медведєва на посаду президента РФ істотно не змінить україно-російські відносини — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські політологи вважають, що висування Медведєва на посаду президента РФ істотно не змінить україно-російські відносини

Казна та Політика
65
Українські політологи сходяться в думці, що офіційне висування першого віце-прем'єра РФ Дмитра Медведєва на посаду президента цієї країни і його ймовірна перемога на виборах істотно не змінить україно-російський відносини.
Директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв на питання про вплив на україно-російські відносини у зв'язку з офіційним висуванням Медведєва на посаду президента РФ сказав: "Ситуація, що відбувається зараз у Москві, не міняє по суті той курс, що реалізовувався (Володимиром) Путіним і його командою в останні два-три роки". На його думку, суть цього шляху - "прагматизація відносин і підхід до України як до нового серйозного конкурента, а відповідно, і весь набір висновків, що випливають із такого розуміння і сприйняття України".
"Конкуренція означає твердий торговельний режим. Виходить, ніяких преференцій у політику, в економіці, виходить, перехід на тверді правила взаємин в усіх напрямках конкуренції - металургія, енергетика і навіть інфраструктура", - додав Єрмолаєв.
Крім того, він висловив думку, що "Медведєв-президент - це фактично тінь президента Путіна", тому прем'єрство Путіна навряд чи буде тривалим.
Політолог прогнозує, що через нетривалий час будуть знайдені гідні аргументи для дострокової відставки президента, і вже через 1,5-2 року "нас буде очікувати повернення на президентський посаду Володимира Путіна, і, можливо, як бонус - прем'єрство Медведєва при президентстві Путіна в період третього терміну".
"Ніяких конституційних інновацій або спроб парламентської узурпації влади для ослаблення президентства не буде, тому що, мені здається, Медведєв - лояльний, толерантний політик... Думаю, що кредит 1,5-2 року в Путіна є, тому прем'єрство навряд чи послабить його положення, у нього буде реальний шанс на короткій дистанції повернутися на посаду президента", - підкреслив Єрмолаєв.
У свою чергу, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов сказав: "Російсько-українські відносини при такому розкладі будуть розвиватися в тому же напрямку, у тій же тональності і при тих же пробках, заторах, бар'єрах, які існують і сьогодні в російсько-українських відносинах. По-перше, тому що зовнішньополітичний курс Путіна зберігається, наступність зовнішньої політики і російської дипломатії, у тому числі на українському напрямку, швидше за все, зберігається з високою часткою ймовірності. Медведєв і Путін знайомі для української еліти і для української дипломатії партнери, персонажі і переговірники".
Крім того, Карасьов висловив переконання, що і в українській політиці в російському напрямку навряд чи найближчим часом можуть бути серйозні зміни і істотні корекції, навіть із огляду на ймовірне обрання Юлії Тимошенко прем'єр-міністром.
При цьому він припустив, що відносини Росії і України можуть деякою мірою змінюватися в енергетичній сфері, але це буде "лише невеликий штормик" для зміни роками відпрацьованого механізму в структурі газових відносин.
Як повідомлялося, з'їзд партії "Єдина Росія", другий етап якого проходив у понеділок у Москві, ухвалив рішення щодо висування кандидатури першого віце-прем'єра РФ Медведєва на посаду президента.
Президентські вибори в Росії відбудуться 2 березня 2008 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас