Україна і ЄС зійшлись на обмінному пункті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна і ЄС зійшлись на обмінному пункті

Казна та Політика
285
Київ досяг компромісу із Брюсселем у питанні скасування експортних мит. Євросоюз не буде вимагати від України скасування всіх мит в обмін на гарантії їхнього непідвищення. Експерти відзначають, що, незважаючи на врегулювання конфлікту з ЄС, вступ до СОТ відбудеться не раніше 2008 року, тому що генеральна рада СОТ, під час якої Україна розраховувала стати членом організації, пройде в найближчий четвер.
У п'ятницю прес-служба Кабінету міністрів повідомила про досягнення попередньої домовленості з Євросоюзом про зняття вимоги до України скасувати всі експортні мита, тому що Київ пообіцяв не підвищувати їх у майбутньому. Під час телефонної розмови з комісаром ЄС із питань зовнішньої торгівлі Пітером Мендельсоном в. о. першого віце-прем'єра Микола Азаров "запевнив його, що Україна гарантує не тільки збереження мит на існуючому рівні, але і зниження ставок експортних мит на визначені в угодах з ЄС п'ять товарних груп".
За словами Миколи Азарова, Україна готова на зниження ставок аж до відмови від експортного мита після вступу в силу угоди про зону вільної торгівлі між Україною і ЄС. "Україна гарантує ретельне виконання двосторонніх протоколів і зобов'язань, взятих на себе з моменту вступу до СОТ", - сказав Азаров. Нагадаємо, Україна пообіцяла після приєднання до організації знижувати експортні мита на брухт чорних і кольорових металів, шкірсировину, живу худобу, насіння соняшника.
Пітер Мендельсон запевнив, що "у ЄС немає ніяких додаткових вимог до України", єдине, чого очікує ЄС, - щоб Україна не підвищувала рівень мит, що склався на даний момент. Сторони домовилися, що після офіційного оформлення цих гарантій делегація ЄС у робочій групі секретаріату СОТ негайно завершить підготовку підсумкового звіту про вступ України в торговельну організацію.
Інформацію про досягнення домовленостей підтвердив і радник Азарова Віталій Лук'яненко. "Вся ця історія, імовірно, була непорозумінням. Євросоюз наполягав, щоб Україна не підвищувала експортні мита, що ми і підтвердили", - відзначив він. Втім, за словами Лук'яненка, дата підсумкового засідання робочої групи СОТ ще не визначена. "Зараз (у п'ятницю) ці гарантії будуть оформлені письмово. Знадобиться кілька днів для того, щоб передати їх у Брюссель. Після цього делегація Євросоюзу в секретаріаті СОТ автоматично одержить вказівку завершити роботу над підсумковим звітом, і робоча група зможе призначити дату засідання", - пояснив він. Примітно, що в суботу в. о. міністра економіки Анатолій Кінах повідомив, що переговори з ЄС тривають. "Азаров домовився про прискорення переговорного процесу, однак про його закінчення поки рано говорити", - сказав він.
За словами джерела, близького до секретаріату СОТ, станом на п'ятницю шанси України вступити в організацію цього року оцінювалися як мінімальні. "Однак тоді ніхто не знав про досягнуту угоду з ЄС, - додав співрозмовник. - Втім, за правилами СОТ підсумкове засідання робочої групи повинне відбутися до засідання генеральної ради (20-21 грудня), а тому виконувати всі формальні процедури Україна може лише до цієї середи".
Експерт центру "CASE-Україна" Світлана Таран вважає, що, незважаючи на стислі строки підготовки засідання робочої групи, Україна ще не втратила шанс одержати запрошення до СОТ цього року. "При необхідності Кабмін міг би працювати вдень і вночі, - говорить вона. - А члени робочої групи і так планують прибути в Женеву напередодні засідання генради". Якщо ж країна не вкладеться в термін, вступ до СОТ буде відкладено до наступного засідання генради наприкінці лютого 2008 року. "Але така відстрочка збільшує ризик появи додаткових вимог до України з боку інших країн-членів СОТ", - констатує експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас