Саудівська Аравія замахнулася на "Газпром" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Саудівська Аравія замахнулася на "Газпром"

Енергетика
339
Саудівська Аравія зненацька втручається в плани Росії створити газовий картель, схожий на Організацію країн-експортерів нафти, ОПЕК. Саудівці зажадали вільного доступу до російських стратегічних родовищ і трубопроводів. Крім того, Ер-Ріяд запропонував Москві знизити мита на деякі промислові товари, що не випускаються в Саудівській Аравії.
Така реакція Ер-Ріяда пішла за тим, як у минулий четвер міністр закордонних справ Ірану Манучехр Моттакі зробив пропозицію керівникові РосАтому Сергію Кириєнкові створити спільну газову компанію. Передбачалося, що в картель, крім Росії та Ірану, увійдуть Туркменія, Казахстан, Узбекистан, а також, можливо, Катар. Пізніше до картелю може приєднатися Алжир.
Саудівці вже вимагали від Москви піти на торговельні поступки в рамках переговорного процесу про приєднання Росії до Світової організації торгівлі, СОТ. Зокрема, Ер-Ріяд піднімав питання про правові аспекти регулювання ПЕК. Російська сторона спочатку не вірила, що саудівці можуть думати про значні вкладення у видобуток і транспортування російських енергоносіїв. Однак тепер стало зрозуміло, що саме цього і хочуть саудівці.
Проте, скуповувати російські родовища та одержати вільний доступ до труб російського газового монополіста "Газпром" саудівцям навряд чи вдасться. По-перше, це суперечить російському законодавству. По-друге, у саудівців немає досвіду і технологій для роботи в умовах Крайньої Півночі та арктичного шельфу. При цьому Ер-Ріяду потрібно враховувати, що при виборі між СОТ і газовим картелем Росія віддасть перевагу другому.
Представники російської сторони вважають, що саудівці намагаються тягти час. Не виключено, що це робиться в інтересах США, які не хочуть, щоб Росія потрапила до СОТ раніше за Україну.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас