Донецьк дізнався ціну Євро-2012 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Донецьк дізнався ціну Євро-2012

Казна та Політика
276
Міськрада Донецька затвердила програму підготовки міста до проведення Євро-2012. Її вартість - 21 мільярд гривень. Для порівняння, Київ планує витратити на Євро-2012 53 мільярда гривень. А Львів - 15 мільярдів.
Начальник головного економічного управління Донецька Сергій Нікітенко повідомив, що програма підготовки Донецька до футбольного чемпіонату Європи розрахована на 5 років. За цей термін планується завершити будівництво трьох нових стадіонів ("Шахтар", "Олімпік" і "Пролетарський") і провести реконструкцію існуючих спортивних об'єктів. На це піде 1,4 мільярди. "Приведення в цивілізований стан транспортної інфраструктури нам обійдеться майже в 6 мільярдів гривень", - додають у міськраді. За ці гроші будуть відремонтовані дорогі, залізничний вокзал, аеропорт.
Але найбільші кошти Донецьк обіцяє витратити на відновлення житлово-готельного господарства міста. Начальник головного економічного управління Донецька Сергій Нікітенко розповів, що місту потрібно близько 5 тисяч готельних номерів різного рівня. Це в три рази більше того, що має зараз столиця Донбасу. "У місті всього лише близько 2 тисяч готельних місць в 20 готелях. Більш точну цифру назвати неможливо, оскільки деякі готелі частково, а іноді і повністю "перепрофілювались" в офісні центри", - пояснює чиновник. Витрати на будівництво і реконструкцію житла, готелів складуть 12 мільярдів гривень. За словами Сергія Нікітенка, це будуть повністю коштів інвесторів. Місто профінансує лише реконструкцію гуртожитків місцевих вузів.
У міськраді також повідомили, що вже є 15 заявок від компаній, що бажають одержати землю для будівництва готелів. Іноземних інвесторів зі світовим ім'ям серед охочих поки нема, зізнаються в муніципалітеті. Але чиновники впевнені - такі ще з'являться, зокрема, кілька турецьких компаній уже придивляються до міста. Зараз найбільш комфортабельні готелі Донецька - "Донбас-Палас" (5 зірок), а також "Вікторія" і "Централь" (4 зірки).
Усього з міського бюджету на програму підготовки Донецька до Євро-2012 буде виділено 1,3 мільярди гривень, з державного бюджету - 1,8 мільярда, а область додасть ще 260 мільйонів. Інші 17,5 мільярда міська влада планує одержати від приватних інвесторів.
Державною програмою підготовки до Євро-2012 передбачається, що загальна сума витрат складе до 120 мільярдів гривень, з них за рахунок державного бюджету буде профінансовано 12,7 мільярда гривень, за рахунок місцевих бюджетів - 4,3, за рахунок інвесторів - 101,2 мільярди. Раніше Кабмін заявляв, що Донецьк і Дніпропетровськ краще за інші міста встигають підготуватися до Євро-2012. В уряді це пояснюють тим, що в цих двох міст є затверджені міські генплани, а Київ, Львів та Одеса тільки працюють над проектами своїх генпланів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас