Звягільський: Закриття шахти ім. Засядька "посадить" Донецьк на бомбу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звягільський: Закриття шахти ім. Засядька "посадить" Донецьк на бомбу

Енергетика
279
У випадку припинення всіх робіт і закриття шахти ім. Засядька через рік-два метан у вибухонебезпечній концентрації накопичиться під Донецьком, застерігає голова Ради орендарів шахти, народний депутат Юхим Звягільський.
"Тоді пів-Донецька - весь Київський район - опиниться просто на бомбі", - сказав він в інтерв'ю тижневику "Дзеркало тижня".
"Ми включеними вентиляторами і веденням гірських робіт забезпечуємо безпеку не тільки під землею. Якщо закрити шахту, ми, можна сказати, одержимо другий Чорнобиль", - пояснив він. Звягільський відзначив, що існують спеціальні розрахунки профільних інститутів, що підтверджують його побоювання.
Метан у вибухонебезпечній концентрації обов'язково накопичиться і на поверхні, впевнений Звягільський. "Це буде в підвалах будинків, і не десь на околицях, а тут, у центрі міста. "Донецьк-Сіті" знаєте? Він стоїть прямо на виході нашого піщаника", - нагадав депутат.
Звягільський також підкреслив, що немає проблеми шахти ім. Засядька, є проблема вугільної промисловості: "Через нас пройшли всі прилади безпеки, які використовуються сьогодні в цій галузі. Сьогодні, по суті, наша шахта є науково-виробничим об'єднанням. Будь-яка небезпека, що є у гірничодобувній діяльності, у нас є присутня. Але зусиль однієї шахти вочевидь недостатньо. Цей випадок показав: тут повинна працювати академічна наука, а за нею вже піде галузева".
Він також повідомив, що для забезпечення безпеки дотації потрібні не стільки шахті, скільки галузевим інститутам та академічній науці: "Розслідування причин аварії показало, що в галузі недостатньо кваліфікованих експертів. Що далі з наукою буде - невідомо. От сюди б скерувати вкладення".
Звягільський підкреслив, що підтримує рішення про закриття аварійного шару шахти: "Ми прекрасно розуміємо таку необхідність, тому що не можна більше посилати людей під землю, не забезпечивши їх безпеку".
При цьому він відзначив, що є інші прошарки, що не викликають побоювань, тому підприємство буде працювати далі: "Такий флагман, як шахта ім. Засядька, буде жити і забезпечувати енергетичну незалежність України".
Як повідомлялося, у листопаді-грудні на шахті ім. Засядька сталося три аварії.
18 листопада 2007 на шахті сталася найбільша за роки незалежності України трагедія - у результаті вибуху метано-повітряної суміші загинув 101 гірник (один з них помер у лікарні), 10 тіл загиблих дотепер не витягнуті на поверхню.
1 і 2 грудня на шахті знову прогриміли вибухи. В результаті останнього вибуху були смертельно травмовані п'ятеро співробітників ДВГРС.
Станом на 14 грудня в обласних лікувальних установах Донецької області перебували 102 потерпілих у результаті аварій на шахті ім. Засядька (з них 30 рятувальників).
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас