Польща має намір видавати візи українцям без посередників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Польща має намір видавати візи українцям без посередників

257
Польща не планує залучати посередницькі фірми при видачі віз громадянам України. Про це повідомили в Консульському департаменті і Полонії Міністерства закордонних справ Польщі.
У департаменті відзначили, що Польща негативно ставиться до залучення приватних посередників при видачі віз, оскільки це приводить до їхнього подорожчання для одержувачів, а також несе загрозу в сфері охорони особистих даних. "Ми не буде користуватися послугами посередників", - сказав співрозмовник агентства.
Він відзначив, що низка країн Європейського союзу видають візи через посередників, у тому числі в Україні. Однак, за його словами, у ЄС немає зобов'язання для країн-учасниць користуватися послугами посередників. Представник польського МЗС відзначив, що таке зобов'язання також не може бути введене в майбутньому.
Співрозмовник агентства визнав, що використання посередників спрощує роботу для консулів, оскільки досвідчений посередник не допустить подачі заявки, поки вона не буде повністю, відповідним чином, укомплектована.
"Це легше для консула, якому не доводиться по кілька разів тому самому здобувачеві вказувати на відсутні документи", - сказав він. Однак представник консульського департаменту підкреслив необхідність вибору для одержувачів віз.
"У кожного повинен був бути вибір: відкривати візу самостійно чи через посередника", - відзначив він. Представник міністерства також повідомив, що МЗС поки не планує змінювати кількість працівників консульств в Україні у зв'язку із вступом країни в Шенгенську зону.
За його словами, необхідно близько 3 місяців, щоб оцінити, як приєднання Польщі до Шенгенської зони вплине на видачу віз українцям. Співрозмовник агентства також затруднився назвати, наскільки може скоротитися видача віз для українців в 2008 році.
Як повідомлялося, Президент Віктор Ющенко в грудні в інтерв'ю польському виданню Gazeta Wyborcza сказав, що сподівається на виключення посередників при видачі Польщі віз для українців. Із грудня почав діяти новий візовий режим між Україною і Польщею у зв'язку з приєднанням останньої з 21 грудня до Шенгенської зони.
Відповідно до нового порядку, українці будуть одержувати короткострокові "шенгенські" візи і національні для перебування тільки на території польської держави на рік. У травні міністр закордонних справ Арсеній Яценюк заявив, що вважає за можливе введення посередника для видачі віз українцям іноземними посольствами тільки після узгодження із МЗС України.
На початку 2007 року посольства Бельгії, Нідерландів і Німеччини в Україні почали видавати візи через посередницьку компанію VFS Global. За даними сайту VFS, компанія в Україні співробітничає також з посольствами Великобританії, Іспанії та Італії. VFS, створена в 2001 році в Індії, співробітничає з 18 дипломатичними місіями в 39 країнах світу.
За матеріалами:
Glavred.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас