ЄС пропонує Сербії членство в обмін на незалежність Косово — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС пропонує Сербії членство в обмін на незалежність Косово

115
Лідери країн-членів Євросоюзу збираються запропонувати Сербії швидке членство в ЄС. Цим кроком Брюссель планує стабілізувати ситуацію на Балканах з урахуванням оголошення незалежності Косова, всупереч протестам Сербії. Очікується також, що лідери Євросоюзу на зустрічі в столиці Бельгії оголосять про підготовку поліцейських сил для Косова у випадку відділення краю від Сербії, повідомляє Бі-бі-сі.
Ситуація, що склалася навколо Косова, багатьма експертами розглядається як найбільш серйозне випробування для ЄС в галузі зовнішньої політики, що стане найбільшою операцією, початою Європейським союзом.
У проекті угоди щодо проблеми Косова передбачається, що ЄС буде відігравати головну роль у забезпеченні безпеки в регіоні. Поліцейський контингент, що містить також суддів і прокурорів, який планується направити в регіон, буде нараховувати 1800 чоловік.
В угоду також буде включений пункт про надання Сербії економічної допомоги.
Питання про членство Сербії в ЄС не таке однозначне. Нідерланди наполягають, щоб до прийняття такого рішення Белград видав міжнародному суду в Гаазі всіх обвинувачуваних у військових злочинах.
Нагадаємо, що 10 грудня минув термін, виділений ООН для того, щоб центральна влада в Белграді і місцева косовська адміністрація прийшли до угоди щодо остаточного статусу краю.
Однак, за наявними даними, у центрі косовсикого міста Гниляна в ніч на 10 грудня в будинок, де проживає сербська родина, були кинуті кілька пляшок із запалювальною сумішшю. Великої пожежі вдалася уникнути, а на стінах будинку були виявлені антисербські гасла.
У свою чергу президент Сербії Борис Тадич, у газетному інтерв'ю заявив, що ніколи не визнає незалежність Косова. "Це рішення йде в розріз із інтересами Сербії і косовських албанців і загрожує стабільності в регіоні", - сказав він.
Однак він відзначив, що не готовий до конфронтації з Євросоюзом, якщо Брюссель буде наполягати на незалежності краю, оскільки, за його словами, співробітництво з Європою краще, ніж ізоляція.
У газеті наводяться слова Тадича про те, що ті, хто радить Сербії відвернутися від Європи, якщо вона ухвалить рішення щодо незалежності Косова, "ідуть проти інтересів громадян країни і хочуть підштовхнути Сербію до ізоляції та економічного краху".
В інтерв'ю відзначається, що не всі європейські країни згодні з бажанням Косова стати суверенним.
Особливий протест таке вирішення проблеми викликає в Кіпру. Греція, Словаччина, Іспанія і Румунія висловлюють побоювання, що цей крок може спровокувати сепаратистські настрої в Європі.
Все це ускладнює ситуацію навколо косовської проблеми. Проте, всі представники країн-учасниць ЄС згодні з тим, що існуючий статус-кво не може зберігатися нескінченно.
Споконвічно проблемою конфлікту Сербії і Косово займалися безпосередньо ООН і Росія. Причому, якщо ООН "давала добро" на проголошення незалежності Косово та офіційно затвердила результати парламентських виборів, що проходили в країні, то Росія, що твердо займає позицію Сербії, пояснювала, що необхідне продовження переговорів щодо статусу краю.
Зокрема, по закінченні 120 днів, відведених на переговори Белграда і Приштіни, офіційний представник НАТО Джеймс Аппатурай у Брюсселі заявив, що "позиція Росії відрізняється від нашої".
Глава російського МЗС Сергій Лавров підкреслив, що Москва наполягає на продовженні переговорного процесу після дати, визначеної ООН, оскільки незалежність Косово приведе до активізації сепаратистських тенденцій в інших регіонах.
ЄС, у свою чергу, висловив свою точку зору на проблему: зберігати нинішній статус-кво нескінченно не можна. Це викликало подив деяких експертів, адже Сербія не є членом ЄС, але з 1999 року перебуває під егідою ООН.
Але глави МЗС Великобританії, Німеччини, Франції та Італії відправили спільний лист своїм колегам по ЄС, у якому мова йде про те, що час розмов про визначення статусу Косово закінчився і подальші переговори безперспективні.
Таким чином, незважаючи на опір Сербії і Росії, Косово, швидше за все, одержить незалежність протягом наступних місяців - шляхом членства Сербії в ЄС.
За матеріалами:
NEWSru.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас