У Німеччині найвища інфляція за 13 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Німеччині найвища інфляція за 13 років

237
Німецьким споживачам у листопаді довелося розщедритися більше, ніж будь-коли, за останні 13 років. Як повідомило федеральне статистичне відомство в п'ятницю 14 грудня, зростання споживчих цін у порівнянні з попереднім роком склало у листопаді 3,1%. Таким чином, інфляція в Німеччині вперше із січня 1994 року переступила 3-відсотковий поріг. Спочатку очікувалося, що споживчі ціни підвищаться в листопаді на 3,0%.
У жовтні темпи інфляції становили ще тільки 2,4%. З жовтня по листопад ціни підвищилися на 0,5%, тоді як експерти прогнозували 0,4-відсоткове збільшення. Головними стимулами інфляції стали продукти харчування та енергоносії. Як відзначили статистики, на ці дві групи товарів припадає більше половини всього підвищення цін у порівнянні з листопадом 2006 року.
Котельне паливо подорожчало майже на чверть, дизельне паливо - приблизно на одну п'яту. Ціна звичайного бензину піднялася на 18,8% а ціна високосортного бензину - на 17,6%. Електроенергія коштувала на 8,3% дорожче, тоді як газ подешевів на 2,6%. Без урахування енергії та палива темпи інфляції склали б тільки 2,2%.
Гаманці споживачів піддалися спустошенню і в результаті зростання цін на продукти харчування, які за рік подорожчали на 5,8%. При цьому ціни на олію виросли чи не наполовину, молочні продукти і яйця стали дорожчими на 16,5%, а хліб і вироби із зернових - на 5%.
У єврозоні інфляція в листопаді склала також 3,1%. Про це повідомило офіційне статистичне агентство Євросоюзу Eurostat на базі остаточних розрахунків. Попередня оцінка становила 3,0%. Даний показник є найвищим для регіону із травня 2001 року. Таким чином, темпи інфляції виявилися значно вищими від межі 2%, дотримання якої, на думку Європейського центрального банку, необхідне для збереження цінової стабільності. Без урахування нестійких цін на продукти харчування та енергоносії інфляція в єврозоні склала в річному вирахуванні 2,3%.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас