У ЄС буде президент і спільна зовнішня політика — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У ЄС буде президент і спільна зовнішня політика

169
Глави всіх урядів Європейського Союзу скріпили своїми підписами новий договір про реформування цієї організації. Тепер ЄС став більше нагадувати міждержавне утворення, а не економічний союз, яким він був раніше.
Новий договір менше нагадує жителям Європи, що ЄС стає державним утворенням. З його тексту вилучені статті про загальну символіку, і заява про те, що документ є основним законом. Замість цього всі країни, крім Польщі і Великобританії, визнають правочинність і верховенство Європейської хартії про фундаментальні права людини. До того ж змінюється порядок здійснення зовнішньої політики союзу: тепер більше повноважень одержав Верховний представник ЄС з зовнішньої політики і безпеки. Посаду міністра закордонних справ ЄС так і не ввели. Експерти вважають, що зростання впливу представника у зовнішній політиці не в останню чергу пов'язане з високим авторитетом Хав'єра Солани, що обіймає цю посаду зараз.
Новий договір підвищить статус і збільшить повноваження Європарламенту, а також майже усуне право вето. Тепер країни одержать представництво відповідно до кількості їхнього населення. Єврокомісія також буде реформована, кожна країна буде висилати свого комісара в її склад. Нарешті вводиться посада президента Європейської ради. Він буде обиратися на 2,5 роки, і в такий спосіб нинішня ротація головування в ЄС буде замінена.
Новий договір не буде виноситися на референдуми, як було з невдалим проектом конституції ЄС. Він просто повинен бути ратифікований парламентами держав. Референдум щодо цього питання буде проводитися тільки в Ірландії.
Схоже, лідери ЄС налаштовані до кінця 2008 року ввести договір у дію. Вони більше не повторять старих помилок, коли проект конституції не підтримали жителі Франції і Нідерландів. Договір буде ратифікований політичною волею парламентаріїв. Уже зараз експерти заявляють, що основні недоліки ЄС так і не були усунуті, бюрократичний апарат не зменшиться, а сама організація усе більше перетворюється в гігантську корпорацію з роздутим штатом і неефективною системою керування.
За матеріалами:
Izvestia.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас