Світ готовий платити за зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світ готовий платити за зерно

Аграрний ринок
235
Світові ціни на пшеницю досягли вересневого максимуму і пішли на обгін. Українським компаніям скористатися сприятливою кон'юнктурою найближчим часом не вдасться.
Вартість ф'ючерсів на пшеницю на торгах на Чиказькій фондовій біржі перевищила $330 за 1 т. Причина чергового етапу зростання - напружений світовий баланс пшениці. За даними United States Department Agriculture (USDA), запаси пшениці у світі становлять 106,9 млн. т - це мінімальний показник за останні 32 року. Дисбаланс попиту та пропозиції обумовив підвищений попит на зернові будь-якого походження, зокрема - із Чорноморського регіону.
Вітчизняні компанії-експортери поки позбавлені доступу на світові ринки. Вони розраховували на перенесення початку експорту зерна на 15 грудня, замість 1 січня 2008 р. (відповідна постанова повинна була бути прийнята в середу на засіданні Кабміну, що не відбулося). "Для нас ці два тижні були принципово важливі, оскільки на практиці початок експорту вдалося б прискорити на місяць (за рахунок скорочення термінів розгляду заявок та інших коректив)", - говорить гендиректор Української зернової асоціації Володимир Клименко. За його словами, акумулювання запасів усередині країни може обумовити проблеми на внутрішньому ринку в наступному році: "До 1 липня Україна підійде із запасом в 10 млн. т зерна. А в травні виникне необхідність звільняти елеватори під зерно нового врожаю. Якщо збудеться прогноз в 40 млн. т, куди його завантажувати?".
Трейдери не уточнюють розмір недоотриманого прибутку. Торік через заборону на експорт декларувалися збитки на рівні $100 млн. За даними Клименка, залишок в 10 млн. т еквівалентний 11 млрд. грн. - при середній ціні зернових в $250 за 1 т. "Аграрний фонд повинен був закупити 710 тис. т зерна. Нехай виконають зобов'язання", - підкреслив Володимир Клименко. У той же час експерти впевнені, що для компаній-експортерів виходити на ринок буде не пізно і навесні - кон'юнктура ринку буде не менш сприятливою, особливо це стосується пшениці. На загальноекономічні показники країни початок експорту зернових також не здійснить принципового впливу. У жовтні негативне сальдо зовнішньої торгівлі українською продукцією перевищило $1,5 млрд., але експерти сумніваються, що вільна торгівля зерном зможе поліпшити цей показник. "Частка торгівлі зерновими в зовнішньоторговельному сальдо незначна. Всі українські галузі, зав'язані на торгівлі товарами, завжди були в дефіциті, що покривався за рахунок торгівлі послугами, у першу чергу - за рахунок транспортування російської нафти і газу", - говорить Богдан Кочубей, аналітик ІК "Мілленіум Капітал". Світовий ринок пшениці контролюється п'ятьма найбільшими експортерами - США, Канадою, Австралією, Аргентиною і Європейським союзом (ЄС). Вони виробляють близько 200 млн. т пшениці на рік, на експорт направляється близько 80 млн. т.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас