ВАТ "Татнафта" має намір звернутися до суду через конфлікт навколо "Укртатнафти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ВАТ "Татнафта" має намір звернутися до суду через конфлікт навколо "Укртатнафти"

Енергетика
277
ВАТ "Татнафта" має намір звернутися до судової інстанції для відстоювання своїх інтересів у корпоративному конфлікті навколо ВАТ "Укртатнафта" (управляє Кременчуцьким нафтопереробним заводом), говориться в повідомленні компанії.
Правова ситуація з українським підприємством розглядалася на нещодавній раді директорів "Татнафти". Для юридичної оцінки подій навколо "Укртатнафти" "Татнафта" залучила компанію "Клірі, Готтліб, Стін енд Гамільтон", яка представила рекомендації із захисту інтересів акціонерів АТ "Укртатнафта". "У цей час "Татнафта", а також інші акціонери, чиї права порушені в результаті зазначених дій, розглядають можливість напрямку офіційних повідомлень про початок суперечок для захисту своїх прав відповідно до положень зазначених вище міжнародних угод", - відзначається в повідомленні компанії.
Відзначимо, 19 жовтня 2007 р. під час відсутності глави правління "Укртатнафти" Сергія Глушко управління підприємством захопив звільнений кілька років тому голова правління "Укртатнафтм" Павло Овчаренко. Він прийняв керівництво НПЗ на підставі судового рішення про його відновлення на посаді. Російські акціонери "Укртатнафти" в особі "Татнафти" вважають це збройним захопленням підприємства. Після даного прецеденту російська компанія перервала поставки нафти на завод.
Керівництво Татарстану та "Татнафти" звернулося до президента і кабінету міністрів України з проханням негайно втрутитися в ситуацію, яка склалася навколо АТ "Укртатнафта", крім того, було спрямовано звернення до Генеральної прокуратури. У цьому питанні Мінпаливенерго підтримало "Татнафту", вказавши, що вважає легітимним главою компанії Глушко.
Мінпаливенерго також запропонувало провести позачергове засідання спостережної ради в Києві 31 жовтня, щоб урегулювати ситуацію на підприємстві. Але, на думку голови ради і глави "Татнвфти" Шафагата Тахаутдінова, до розв'язання кризи в управлінні компанією проведення засідання спостережної ради передчасне. В результаті засідання спостережнох ради не відбулося.
Свою стурбованість ситуацією, яка склалася на підприємстві також висловило Міністерство закордонних справ Російської Федерації. У коментарі департаменту інформації і друку МЗС РФ була висловлена переконаність, що будь-які протиправні і непродумані дії відносно російських інвесторів в Україні, як, втім, і будь-яких інших ділових кіл, не сприяють поліпшенню інвестиційного клімату, не відповідають завданню поглиблення російсько-українських економічних зв'язків.
У свою чергу Президент України Віктор Ющенко доручив Генеральній прокуратурі перевірити законність зміни керівництва НПЗ, а уряду тримати питання на контролі.
Нагадаємо, "Укртатнафта" - спільне російсько-українське підприємство, що проводить модернізацію і управління Кременчуцьким НПЗ. Раніше "Нафтогаз України" управляв 43,054% ЗАТ "Укртатнафта". Міністерству майна і земельних ресурсів Татарстану належало 28,778% акцій, "Татнафті" - 8,613% акцій, 18,3% акцій володіли Seagroup International і Amruz Trading (9,96% і 8,336% акцій, відповідно). При цьому українська сторона протягом декількох років заперечувала правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" компаніям Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія), близьким до "Татнафти". Наприкінці травня 2007 р. ВАТ "Фінансова компанія "Укрнафтогаз" (м.Київ) списало з рахунків АБ "ІНГ банк Україна" 271,006 млн звичайних акцій "Укртатнафти", що становлять 18,296% статутного капіталу підприємства, на користь "Нафтогазу України".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас